WMO: Morski led na Antarktiku se znatno smanjio

Nivoi leda prošlog mjeseca, koji je bio najtopliji juni ikad, bili najmanji od kako su počela satelitska praćenja, objavila je Svjetska meteorološka organizacija.

WMO je upozorio da se zagrijavanje svjetskih okeana brzo širi u dubinu (EPA)

Nivoi morskog leda na Antarktiku prošlog mjeseca bili su rekordno niski, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), što stručnjaci za klimatske promjene smatraju zabrinjavajućim.

Nivoi morskog leda na Antarktiku prošlog mjeseca, koji je bio najtopliji juni ikad, bili su najmanji od kako su počela satelitska praćenja – 17 posto ispod prosjeka.

“Navikli smo vidjeti ta velika smanjenja morskog leda na Arktiku, ali ne na Antarktiku. To je veliko smanjenje”, rekao je Michael Sparrow, čelnik Istraživačkog programa za svjetsku klimu.

Globalne temperature morske površine bile su u maju i junu rekordne za to vrijeme godine, po WMO-u, koji je upozorio da se zagrijavanje svjetskih okeana brzo širi u dubinu.

Vremenski fenomen El Nino

“Ne samo površinska temperatura, nego cijeli okean postaje topliji i apsorbira energiju koja će ostati ondje stotinama godinama”, upozorio je WMO, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Zvona za uzbunu zvone posebno glasno zbog neviđenih temperatura površine mora na Sjevernom Atlantiku.”

WMO očekuje da će vremenski fenomen El Nino, koji je nedavno počeo, povećati temperature i na kopnu i u okeanima, što bi moglo uzrokovati više morskih toplinskih udara i ekstremnih temperatura.

Izvor: Agencije