Virgin Galactic planira lansirati prvi komercijalni let u svemir

Putnici i posada letjelice VSS Unity trebali bi odvesti 90-minutnu suborbitalnu vožnju do ruba svemira.

Letjelica Virgin Galactic VSS Unity snimljena tokom nadzvučnog testnog leta 2018. (Virgin Galactic/AP)

Virgin Galactic, kompanija koju je 2004. godine osnovao britanski biznismen Richard Branson, trebala bi obaviti svoj prvi komercijalni let do ruba svemira.

Dva oficira talijanskih zračnih snaga i avionski inženjer iz Nacionalnog istraživačkog vijeća Italije pridružit će se instruktoru Virgin Galactica i dvojici pilota svemirske letjelice u četvrtak na suborbitalnoj vožnji koja će ih odvesti oko 80 km iznad pustinje Novog Meksika.

Let, nazvan Galactic 01, trajat će 90 minuta i dolazi dvije godine nakon prvog testnog svemirskog leta kompanije VSS Unity s punom posadom.

Virgin Galactic koristi letjelicu “matičnu” s dva pilota koja polijeće s piste, dobiva veliku visinu, a zatim postavlja VSS Unity na raketni pogon koji se vine u svemir brzinom od gotovo tri Macha (tri puta brže od brzine zvuka) prije nego što se vrati na Zemlju.

Bestežinsko stanje

Putnici u kabini svemirskog aviona iskusit će nekoliko minuta bestežinskog stanja i moći će baciti pogled na zakrivljenost planeta tokom planiranog putovanja u četvrtak.

Livestream leta počinje u 15:00 GMT na web-stranici Virgin Galactica.

Virgin Galactic je prodao približno 800 karata za svoje komercijalne letove, 600 je prodano između 2005. i 2014. za 200.000 do 250.000 dolara, a 200 ih je od tada prodano za 450.000 dolara po komadu.

Filmske zvijezde i druge slavne osobe bile su među prvima koje su ugrabile mjesta, ali program kompanije doživio je katastrofu 2014. kada se svemirski avion na probnom letu raspao u zraku, usmrtivši kopilota i ozbiljno povrijedivši pilota.

Svemirski letovi

Prema Virgin Galacticu, sljedeći planirani komercijalni svemirski let kompanije, Galactic 02, planiran je za august, a očekuje se da će mjesečni letovi u svemir biti uvedeni nakon tog lansiranja.

Bransonov pothvat takmiči se u sektoru “suborbitalnog” svemirskog turizma s kompanijom američkog milijardera Jeffa Bezosa, Blue Origin, koja je već poslala 32 osobe u svemir. Međutim, od nesreće u septembru 2022. tokom bespilotnog leta, raketa Blue Origin je prizemljena. Kompanija je u martu obećala da će uskoro nastaviti svemirske letove.

Lansiranje zakazano za četvrtak dolazi nedugo nakon što je Bransonov Virgin Orbit objavio da prestaje s radom nakon neuspjeha misije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U januaru je kompanija sa sjedištem u Kaliforniji nastojala dovršiti prvo lansiranje satelita s britanskog tla, s nadom da će misija biti značajna odskočna daska za istraživanje svemira iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Ali raketa LauncherOne nije uspjela dosegnuti orbitu i vidjela je da je njen teret američkih i britanskih obavještajnih satelita zaronio u okean.

Izvor: Al Jazeera i agencije