Himalajski ledenjaci se ubrzano tope

Glečeri u himalajskoj regiji bi do 2100. mogli izgubiti 75 do čak 80 posto volumena zbog globalnog zatopljenja, upozoravaju naučnici.

Ledenjaci himalajskog planinskog lanca tope se brzinom bez presedana (EPA)

Ledenjaci himalajskog planinskog lanca tope se brzinom bez presedana što bi moglo izazvati i opasne poplave i manjak vode za oko 240 miliona stanovnika koji žive u toj planinskoj regiji, pokazao je novi izvještaj na koji se poziva Reuters.

Glečeri u toj regiji bi do 2100. mogli izgubiti 75 do čak 80 posto volumena zbog globalnog zatopljenja, navodi se.

Oko 2010. ledenjaci su se topili 65 posto brže nego u desetljeću prije toga, pokazali su rezultati Međunarodnog centra za integrirani planinski razvoj (ICIMOD) sa sjedištem u Katmanduu.

„Gubimo ledenjake, gubimo ih u roku od 100 godina“, rekao je naučnik Philippus Wester, član ICIMOD-a i vodeći autor studije. „S globalnim zatopljenjem, led će se otopiti, to se može predvidjeti, ali ono što je neočekivano i zabrinjavajuće, to je brzina. Ide puno brže nego smo očekivali“.

Potreba za hitnom klimatskom akcijom

Pri zagrijavanju od 1,5 ili dva stepena iznad predindustrijskih temperatura, ledenjaci u cijeloj himalajskoj regiji izgubit će 30 posto do 50 posto volumena do 2100. godine, piše u izvještaju. No pri zagrijavanju od tri stepena – što će se dogoditi trenutnom klimatskom politikom – ledenjaci će izgubiti 75 posto svog leda. Na četiri stepena to ide do 80 posto.

„To pokazuje potrebu za hitnom klimatskom akcijom“, naglasio je Wester.

U izvještaju je utvrđeno da će protok vode u 12 riječnih slivova u regiji, uključujući Ganges, Ind i Mekong, vjerovatno dosegnuti vrhunac sredinom stoljeća, s posljedicama za više od 1,6 milijardi ljudi koji ovise o toj opskrbi.

„Iako može zvučati kao da ćemo imati više vode jer se ledenjaci tope sve većom brzinom, prečesto će nastati poplave umjesto ravnomjernog protoka“, pojasnio je Wester, dodajući kako će se nakon vrhunca, zalihe vode na kraju smanjiti.

Mnoge visokoplaninske zajednice koriste ledenjačku vodu i otopljeni snijeg za navodnjavanje usjeva, ali vrijeme padanja snijega postalo je nestalnije i manje ga je nego prije, prenosi Hina.

Izvor: Agencije