EU pred problemima u proizvodnji baterija za automobile

Povoljniji uvjeti proizvodnje mogli bi natjerati proizvođače da poslovanje prebace u druge zemlje, uključujući SAD koji nudi ‘ogromne poticaje’ za proizvodnju minerala i baterija.

EU uveliko ovisi o uvozu sirovina iz zemalja s kojima nije sklopila sporazume o slobodnoj trgovini (EPA)

Evropska unija mogla bi podbaciti u planovima koji bi joj trebali osigurati istaknuto mjesto u globalnoj proizvodnji baterija, upozorio je Evropski revizorski sud (ECA).

Plan je skicirala Evropska komisija, a mogao bi ga osujetiti ograničeni pristup sirovinama, sve veći troškovi i snažna konkurencija, zaključili su revizori na čiji se izvještaj poziva agencija dpa.

Povoljniji uvjeti proizvodnje mogli bi natjerati proizvođače da poslovanje prebace u druge zemlje, uključujući SAD koji nudi „ogromne poticaje” za proizvodnju minerala i baterija, napominju revizori.

EU uveliko ovisi o uvozu sirovina iz zemalja s kojima nije sklopila sporazume o slobodnoj trgovini, pa tako 87 posto litija dolazi iz Australije, a 68 posto kobalta iz Demokratske Republike Kongo.

EU nema pregled subvencija

„EU ne smije u slučaju baterija završiti u ovisnoj poziciji u kakvoj se našla u slučaju prirodnog plina“, rekla je Annemie Turtelboom, glavna autorica izvještaja.

Revizori upozoravaju i da Komisija nema pregled nad subvencijama u sektoru proizvodnje baterija, koje trenutno iznose oko osam milijardi eura, objavila je ECA.

Bude li domaća proizvodnja baterija rasla slabije nego što se prognozira, EU će možda biti prisiljen na uvoz budući da 2035. stupa na snagu zabrana prodaje novih vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Značajan dio uvoza stizao bi vjerovatno iz Kine koja trenutno čini 76 posto globalnog proizvodnog kapaciteta. Alternativno rješenje bilo bi odgađanje zabrane, napominje agencija dpa.

Izvor: Agencije