U Sarajevu se održava sajam nauke, tehnologije i robotike

Na drugom Maker Faireu Sarajevo učestvuje više od stotinu izlagača tehnoloških entuzijasta i pionira, inovatora, makera, startupa i inovativnih firmi.

Na Maker Faireu Sarajevo će biti predstavljena mobilna laboratorija iz Češke (Lab on Wheels) (Ustupljeno Al Jazeeri)

U organizaciji Asocijacije FabLab, 3. i 4. juna u Domu mladih i na platou KSC Skenderija, bit će održan drugi Maker Faire Sarajevo, sajam nauke, inovacija, kreacija i robotike.

Ove godine učestvuje više od stotinu izlagača tehnoloških entuzijasta i pionira, inovatora, makera, startupa i inovativnih firmi.

Kroz zabavnu stranu nauke bit će upriličene serije interaktivnih STEM radionica za najmlađe, prezentacije tehnoloških inovacija iz Bosne i Hercegovine i regije, saopćili su organizatori.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

U okviru Maker Faire Sarajevo, prva stanica je Mostar gdje će 2. juna biti predstavljena mobilna laboratorija iz Češke (Lab on Wheels), “upakovana” u posebno dizajniranu prikolicu.

“Ovakve laboratorije su vrlo rijetke, a ova je najveća te vrste na svijetu”, navode organizatori.

Nakon Mostara mobilna laboratorija se seli u Sarajevo (3. i 4. juni) na Maker Faire koji se održava tokom ova dva dana.

Besplatan ulaz

Laserski rezač, 3D printeri, robotska ruka i drugi instrumenti, samo su neke od stvari koje će biti prezentirane i za mnoge izgledaju kao da su direktno iz naučne fantastike.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

“Ove godine Maker Faire Sarajevo će okupiti najveći broj izlagača i atrakcija do sada. Prošle godine ostvarili smo rekordnu posjećenost sa preko 10.000 posjetilaca. To nam dovoljno govori da u Bosni i Hercegovini ima fascinantnih znatiželjnih umova, čiji rad treba biti prepoznat, kao i onih koji žele vidjeti različite izume i kreativnosti ljudske snalažljivosti. Ovo je jedinstven događaj kojim želimo širiti znanje među mladima u svrhu slavljenja nauke te podizanja svijesti o važnosti nauke i društva”, rekao je Edin Škaljić, direktor Maker Faire Sarajevo.

Ove godine Maker Faire Sarajevo uvezat će se sa Maker Faire u Beču, koji se otvara isti dan te putem videolinka proslaviti saradnju.

Glavni pokrovitelj događaja je Evropska unija, a pokrovitelj Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, uz partnere Grad Sarajevo i Općinu Centar Sarajevo.

Ulaz na Maker Faire Sarajevo je besplatan.

Izvor: Agencije