Vrhovni sud SAD-a poništio presude protiv Twittera i Googlea

Vrhovni sud je odbacio prijedlog da se oslabi pravna zaštita društvenih mreža.

Gonzalezova porodica tvrdila je da je Google putem svoje platforme za dijeljenje videa YouTube, pružao nezakonitu pomoć ISIL-u (AP)

Vrhovni sud SAD-a poništio je presudu protiv društvene mreže Twitter, prema kojoj se ta platforma tereti prema Zakonu o borbi protiv terorizma, jer navodno nije spriječila terorističke grupe da koriste platformu.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters, u odvojenom slučaju protiv kompanije Google, Vrhovni sud je odbacio prijedlog da se oslabi pravna zaštita društvenih mreža.

Sud je poništio presudu nižeg suda po tužbi protiv Twittera od strane rođaka Nawras Alassafa, Jordanca ubijenog u napadu 2017. tokom proslave Nove godine u noćnom klubu u Istanbulu za koji je odgovornost preuzela Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Prema mišljenju svih devet članova, navodi se da tužioci ne mogu “ukazati ni na kakav čin poticanja, nagovaranja ili savjetovanja” napada od strane Twittera.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena prethodno je izrazila podršku Twitteru u ovom slučaju.

Navedeno je da se Zakon o borbi protiv terorizma, savezni zakon koji se našao u centru slučaja, ne odnosi na “pružanje opšte pomoći stranoj terorističkoj organizaciji” i da nema direktne veze s napadom.

Uprkos tome, rodbina Nawrasa Alassafa tražila je odštetu, tvrdeći da je Twitter pružio “znatnu pomoć činu međunarodnog terorizma”.

Vraćen slučaj porodice poginulog studenta

U napadu su poginuli Alassaf i 38 drugih.

U slučaju YouTubea, koji je zajedno s Googleom dio Alphabet Inc GOOGL.O, sudije su nižem sudu vratile tužbu porodice Nohemija Gonzaleza, studenta iz Kalifornije koji je smrtno stradao u napadu ISIL-a u Parizu 2015.

Gonzalezova porodica tvrdila je da je Google putem svoje platforme za dijeljenje videa YouTube, pružao nezakonitu pomoć ISIL-u širenjem njegovih materijala.

Sudije su odbile raspravljati o djelokrugu Sekcije 230, zaključivši da ne moraju preduzeti taj korak jer se činilo da zahtjevi porodice vjerovatno neće uspjeti, s obzirom na presudu u slučaju Twittera.

Sekcija 230 pruža zaštitne mjere za “interaktivne računarske usluge”, osiguravajući da se one ne mogu koristiti u pravne svrhe.

Vrhovni sud saslušao je argumente u oba slučaja u februaru, kada su sudije izrazile sumnju u njihovu osnovanost.

Ove presude predstavljaju pobjedu za tehnološke i društvene medijske kompanije koje su se suočile sa sve većim nadzorom i, u nekim slučajevima, pitanjima o odgovornosti zbog njihove uloge u praćenju sadržaja koji generiraju korisnici.

Izvor: Agencije