Kina nastavila izgradnju istraživačke stanice na Antarktiku

Satelitski snimci pokazuju da je izgradnja nastavljena po prvi put od 2018. godine, na petoj kineskoj stanici u južnom polarnom regionu.

Karta sa kineskim stanicama na Antarktiku (CSIS / Reuters)

Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sjedištem u Washingtonu saopštio je da, na osnovu novih satelitskih snimaka koje je prikupio, Kina povećava svoje prisustvo na Antarktiku nastavkom izgradnje istraživačke stanice na tom kontinentu.

Satelitski snimci, kako navode iz CSIS, pokazuju da je izgradnja nastavljena po prvi put od 2018. godine, na petoj stanici te zemlje u južnom polarnom regionu, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Peking nastoji razviti nove brodske rute ka Arktiku i proširiti istraživanja na Antarktiku, ali zapadne vlade brinu se da bi sve veće prisustvo Kine u polarnim regionima moglo osigurati njenoj vojsci bolje uslove za nadzor, navodi britanska agencija.

Očekuje se da će u novoj stanici, na takozvanom Neiskazivom otoku u blizini Rosovog mora, biti i opservatorija sa satelitskom zemaljskom stanicom koja bi trebala pomoći Kini da “popuni veliku prazninu” u mogućnostima pristupa kontinentu, navodi se u izvještaju CSIS-a.

Centar je koristio satelitske snimke iz januara da identifikuje novoizgrađene objekte, privremene zgrade, platformu za helikoptere i temelje za veću glavnu zgradu na stanici od 5.000 kvadratnih metara. Procjenjuje se da bi izgradnja svih projekata mogla biti završena do kraja godine.

Aktivnosti ograničene na ‘miroljubive svrhe’

Stanica je dobro pozicionirana za prikupljanje obavještajnih podataka o signalima nad Australijom i Novim Zelandom i telemetrijskih podataka o raketama lansiranim iz novog australijskog svemirskog centra Arnhem, navodi se u saopštenju CSIS-a i dodaje da se očekuje da će stanica takođe uključivati pristanište za kineske ledolomce.

Prema Ugovoru o Antarktiku iz 1959. godine, čiji je Kina potpisnica, aktivnosti na kontinentu su ograničene na “miroljubive svrhe”.

Vojnom osoblju je dozvoljeno da provodi naučna istraživanja, ali im je zabranjeno postavljanje baza, izvođenje manevara ili testiranje oružja.

U izvještaju Pentagona iz 2022. navodi se da je nova antarktička infrastruktura Kine vjerovatno djelimično namijenjena jačanju izgleda navodnog budućeg eksploatisanja prirodnih resursa i pomorskog pristupa.

Kina odbacuje tvrdnje da te stanice koristi za špijunažu, tvrdi Reuters.

Izvor: Agencije