Sega kupila kompaniju koja je stvorila ‘Angry Birds’

Finska kompanija Rovio potvrdila da je igrica ‘Angry Birds’ do prošle godine imala više od pet milijardi preuzimanja.

'Angry Birds' je bila prva mobilna igra koja je preuzeta milijardu puta, a pod istim nazivom su napravljena i dva filma (Reuters)

Japanska kompanija Sega Sammy Holdings odlučila je platiti 706 miliona eura za finsku kompaniju Rovio, poznatu po igrici Angry Birds.

Rovio je ranije podsjetio kako je Angry Birds bila prva mobilna igra koja je preuzeta milijardu puta, a taj brand je također napravio i dva filma pod istim nazivom, javlja Tanjug.

Prošle godine je Rovio, koji ima gotovo 550 zaposlenih u osam gamerskih studija širom svijeta, objavio da je njihova igrica preuzeta pet milijardi puta.

Jačanje pozicije na gamerskom tržištu

Sega je u pojašnjenju sporazuma obrazložila kupovinu namjerom da ojača svoju poziciju na globalnom gamerskom tržištu, za koje se procjenjuje da će porasti na 264,3 milijardi dolara do 2026. godine, što je povećanje od 56 posto, prenio je BBC.

Prihodi kompanije Rovio porasli su na 317,7 miliona eura u 2022. godini sa 272,3 miliona eura dvije godine ranije, ali je u istom periodu njen operativni profit pao sa 42,5 miliona eura na 28,6 miliona eura.

Izvor: Agencije