Britanski naučnici otkrili ‘beskonačnu’ sposobnost raka da se razvija

Rezultati praćenja raka pluća tokom devet godina priredili su ‘iznenađenje’ i ‘zaprepaštenje’ naučnom timu koji je dobio uvid u silnu snagu protiv koje se bori.

Naučnici smatraju da je potrebno više se fokusirati na prevenciju, s malo vjerovatnim 'univerzalnim' lijekom u skorije vrijeme (EPA)

Analiza bez presedana o tome kako rak raste otkrila je „gotovo beskonačnu“ sposobnost tumora da se razvijaju i prežive, tvrde naučnici.

Rezultati praćenja raka pluća tokom devet godina priredili su „iznenađenje“ i „zaprepaštenje“ naučnom timu koji je dobio uvid u silnu snagu protiv koje se bori.

Zaključili su da je potrebno više se fokusirati na prevenciju, s malo vjerovatnim „univerzalnim“ lijekom u skorije vrijeme.

Britanski Cancer Research podsjeća da je rano otkrivanje raka od vitalne važnosti.

Studija pod nazivom „TracerX“ pruža najdublju analizu o tome kako se rak razvija i što uzrokuje njegovo širenje. Objavljena je u sedam odvojenih članaka u časopisima Nature i Nature Medicine.

Karcinomi nisu fiksni i nepromjenjivi

Karcinomi se mijenjaju i razvijaju tokom vremena – nisu fiksni i nepromjenjivi. Mogu postati agresivniji: bolji u izbjegavanju imunološkog sustava i sposobniji se širiti po tijelu.

Tumor počinje kao jedna oštećena stanica, ali postaje mješavina miliona stanica koje su sve mutirale na pomalo različite načine.

„TracerX“ je pratio tu raznolikost i kako se ona mijenja tokom vremena kod pacijenata s rakom pluća.

„To nikada prije nije učinjeno u ovoj mjeri“, rekao je profesor Charles Swanton s Instituta Francis Crick i University Collegea u Londonu.

Tumori iznenađujuće prilagodljivi

Više od 400 ljudi – liječenih u 13 bolnica u Velikoj Britaniji – podvrgnuto je biopsiji različitih dijelova raka pluća kako je bolest napredovala.

„Iznenadilo me koliko tumori mogu biti prilagodljivi“, rekao je profesor Swanton za BBC. „Ne želim zvučati previše depresivno u vezi ovoga, ali mislim – s obzirom na gotovo beskonačne mogućnosti u kojima tumor može evoluirati i vrlo velik broj stanica u kasnom stadiju tumora, što bi moglo biti nekoliko stotina milijardi stanica – da je postizanje izlječenja kod svih pacijenata u kasnom stadiju bolesti težak zadatak“.

„Mislim da nećemo moći stvoriti univerzalne lijekove“, rekao je Swanton. „Ako želimo ostvariti najveći učinak, moramo se fokusirati na prevenciju, rano otkrivanje i rano otkrivanje recidiva“.

Pretilost, pušenje, alkohol i loša prehrana povećavaju rizik od nekih vrsta raka. Suzbijanje upala u tijelu se, također, smatra načinom prevencije raka. Upala je vjerovatno objašnjenje zašto onečišćenje zraka uzrokuje rak pluća i upalne bolesti crijeva koje povećavaju rizik od raka debelog crijeva.

Izvor: Agencije