Otkriven koridor iza glavnog ulaza u Keopsovu piramidu

Projekt ‘Scan Pyramids’ koristi modernu tehnologiju, uključujući skeniranje i endoskope za posmatranje unutar piramida, posljednjeg od sedam svjetskih čuda drevnog svijeta.

Keopsova piramida bila je najviša građevina koju je čovječanstvo izgradilo do Ajfelovog tornja u Parizu 1889. godine (Reuters)

Egipatski stručnjaci za antikvitete otkrili su skriveni koridor dug devet metara iza glavnog ulaza u Veliku piramidu u Gizi, za koji su rekli da bi mogao dovesti do daljnjih otkrića, javlja Reuters.

Otkriće je napravljeno u okviru projekta „Scan Pyramids“ koji od 2015. godine koristi modernu tehnologiju, uključujući skeniranje i endoskope za posmatranje unutar piramida, posljednjeg od sedam svjetskih čuda drevnog svijeta.

Još se ne zna za što se koristio koridor

Nedovršeni koridor je vjerovatno izgrađen kako bi se smanjila težina piramide na glavnom ulazu, sedam metara ispod, ili na drugoj još neotkrivenoj komori ili prostoru, rekao je Mostafa Waziri, šef egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete.

Velika piramida je izgrađena kao monumentalna grobnica oko 2560. godine prije Krista, za vrijeme vladavine faraona Kufua ili Keopsa.

Visoka je 146 metara, što je najviša građevina koju je čovječanstvo izgradilo do Ajfelovog tornja u Parizu 1889. godine, prenosi Fena.

Izvor: Agencije