Norvežani traže da Apple omogući svima beskontaktno plaćanje

Predstavnici Vippsa, norveške aplikacije za mobilno plaćanje, tvrde da im blokada pristupa tehnologiji zadaje velike probleme budući da je Apple sveprisutan u nordijskim zemljama.

Apple dijeli NFC samo sa bankama, koje moraju platiti za instaliranje svojih kartica u Apple Payu, tvrdi norveška kompanija (Reuters)

Evropska unija bi trebala prisiliti Apple da i drugim kompanijama omogući neograničen pristup tehnologiji beskontaktnog plaćanja kako bi osigurao ravnopravnu tržišnu utakmicu, poručili su iz Vippsa, norveške aplikacije za mobilno plaćanje.

Američki tehnološki div pokušao je prethodno, na zatvorenom sastanku, još jednom uvjeriti evropske regulatore da je njegova tehnologija dostupna drugim kompanijama, prenosi Reuters.

Međutim, predstavnici Vippsa tvrde da im blokada pristupa Appleovoj tehnologiji zadaje velike probleme budući da je Apple sveprisutan u nordijskim zemljama.

Položaj im, kako su naveli, dodatno otežava trend mobilnog plaćanja, baziranog na tehnologiji bežičnog prijenosa podataka na male udaljenosti (NFC).

Bez otvorenog pristupa NFC-u

„To nam je zaista jako važno. Preko terminala se u Norveškoj obavlja 78 posto kartičnih transakcija i zato je NFC tako važan, posebno među mladima“, objasni je Rune Garborg, izvršni direktor Vippsa. „Apple dijeli NFC samo sa bankama, koje moraju platiti za instaliranje svojih kartica u Apple Payu. Mi, kao mobilni novčanik, nemamo otvoren pristup NFC-u“.

Pristup Appleovoj tehnologiji povećao bi geografski doseg Vippsovog mobilnog novčanika i olakšao bi inovacije i prekogranične transakcije, poručili su iz norveške kompanije.

Apple nije odmah želio komentirati Vippsov zahtjev. Prethodno su objavili da je Apple Pay tek jedna u nizu opcija dostupnih evropskim potrošačima, ustvrdivši da je omogućio ravnopravan pristup svojoj tehnologiji.

Vipps je odgovorio da je isprobao nekoliko alternativa NFC-u, ali je zaključio da su previše komplicirane i da nisu konkurentne.

Izvor: Agencije