Musk će opet dokazivati zakonitost kupovine Twittera

Neophodno je ispitati da li je Elon Musk poštovao zakon kada je podnio potrebnu dokumentaciju Agenciji za vrijednosne papire o kupovini akcija Twittera.

Elon Musk i Agencija za vrijednosne papire moraju se dogovoriti oko datuma svjedočenja ili će to odrediti sud (Reuters)

Savezna sutkinja u San Franciscu Laurel Beeler presudila je da milijarder Elon Musk mora ponovno svjedočiti u istrazi Agencije za vrijednosne papire (SEC) o 44 milijarde dolara uloženih za preuzimanje Twittera.

Na ročištu je Beeler odbacila argumente Muskovog advokata da zvaničnici SEC-a nemaju ovlasti da izdaju sudske pozive, rekavši da Agencija ima široke istražne ovlasti i da nijedan sudija ne bi doveo u pitanje istragu SEC-a, prenio je Reuters.

Prema njenim riječima, Musk i SEC moraju da se dogovore oko datuma kada će najbogatija osoba na svijetu svjedočiti ili će ona odrediti datum.

Posao vrijedan 44 milijarde dolara

„Imate još jedno četverosatno svjedočenje, još jedan dan na raspolaganju da preživite i gotovo je. Izgleda malo vjerovatno da će biti još problema“, rekla je Beeler.

SEC je tužio Muska kako bi ga primorao da svjedoči u okviru istrage o njegovoj kupovini društvene mreže Twitter, koju je naknadno preimenovao u X.

Agencija ispituje da li je Musk poštovao zakon kada je podnio potrebnu dokumentaciju Agenciji o kupovini akcija Twittera, kao i ispravnost Muskovih podnesaka u vezi sa kupovinom te društvene mreže.

Izvor: Agencije