Papa pozvao na međunarodni ugovor za reguliranje umjetne inteligencije

Papa Franjo, koji često kritizira industriju naoružanja, upozorio je i na korištenje umjetne inteligencije u proizvodnji oružja.

Papa je objavio poruku pod nazivom 'Umjetna inteligencija i mir' (Getty)

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo pozvao je na pravno obavezujući međunarodni ugovor za reguliranje umjetne inteligencije.

Papa je, u poruci pod nazivom „Umjetna inteligencija i mir“, a povodom Svjetskog dana mira Rimokatoličke crkve koji se obilježava 1. januara, naveo da globalne razmjere korištenja umjetne inteligencije jasno pokazuju da, pored odgovornosti suverenih država da interno reguliraju njenu upotrebu, međunarodne organizacije mogu igrati važnu ulogu u postizanju multilateralnih sporazuma za koordiniranje njene primjene i provođenja.

Postoji razlog za veliku zabrinutost

„Pozivam globalnu zajednicu da radi zajedno kako bi bio usvojen međunarodni sporazum koji regulira razvoj i korištenje umjetne inteligencije“, rekao je papa.

Papa, koji često kritizira industriju naoružanja, upozorio je na korištenje umjetne inteligencije u proizvodnji oružja.

Prema njegovim riječima, istraživanja novih tehnologija u području takozvanog smrtonosnog autonomnog sistema oružja dokazuju da postoji razlog za „veliku zabrinutost“, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije