Novi AI-modeli bit će testirani prije puštanja u upotrebu

‘Radit ćemo zajedno na testiranju sigurnosti novih modela vještačke inteligencije prije nego što budu pušteni u upotrebu’, najavio je britanski premijer Rishi Sunak.

Sunak je bio domaćin dvodnevnog samita o sigurnosti vještačke inteligencije na kojem je Kina podržala međunarodne napore da se upravlja rizicima te tehnologije (Reuters)

Britanski premijer Rishi Sunak potvrdio je da su vlade nekoliko država i kompanije koje razvijaju vještačku inteligenciju (AI) postigle dogovor da će testirati nove AI-modele prije puštanja u upotrebu.

Velika Britanija je domaćin dvodnevnog samita o sigurnosti vještačke inteligencije na kojem je, prvog dana u srijedu, Kina podržala međunarodne napore da se upravlja rizicima te tehnologije, prenosi Hina.

Sunak je objavio novi “historijski dogovor s vladama koje imaju slična stajališta i kompanijama koje razvijaju vještačku inteligenciju”.

‘Historijski dogovor’

“Radit ćemo zajedno na testiranju sigurnosti novih modela vještačke inteligencije prije nego budu pušteni u upotrebu”, rekao je Sunak na konferenciji za novinare na samitu.

Popis zemalja koje su to potpisale ne uključuje Kinu, čiji predstavnici nisu sudjelovali na sastancima drugoga dana samita.

U razgovorima su sudjelovali predstavnici SAD-a, Evropske unije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Južne Koreje, Singapura, Kanade i Australije.

Izvor: Agencije