EU zabranjuje Meti korištenje ličnih podataka za ciljano oglašavanje

Kompanija Meta je početkom sedmice najavila da će korisnicima u Evropi ponuditi plan pretplate za Facebook i Instagram bez reklama, prema propisima Evropske unije.

Irsko regulatorno tijelo za podatke dobilo je rok od dvije sedmice za poduzimanje mjera, a zabrana će stupiti na snagu sedam dana kasnije (Reuters)

Evropski odbor za zaštitu podataka donio je obavezujuću odluku kojom se vlasniku Facebooka i Instagrama, kompaniji Meta zabranjuje korištenje ličnih podataka korisnika za ciljane reklame.

Nalog “uvodi zabranu obrade ličnih podataka za ciljano oglašavanje na pravnim osnovama ugovora i legitimnog interesa u cijelom Evropskom ekonomskom prostoru”, saopćio je Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB), prenosi France 24.

Naredba je uslijedila nakon što je Meta u ponedjeljak saopćila da će korisnici Facebooka i Instagrama u Evropi od ovog mjeseca moći kupovati pretplate za korištenje društvenih mreža bez ikakvog oglašavanja.

Pretplata za servise

Odluka EDPB-a prisiljava irsko regulatorno tijelo za podatke, koje ima nadležnost nad poslovanjem Mete u Evropi, da u roku od dvije sedmice poduzme konačne mjere po tom pitanju, a zabrana će stupiti na snagu sedam dana kasnije.

Kompanija Meta je početkom sedmice najavila da će korisnicima u Evropi ponuditi plan pretplate za Facebook i Instagram bez reklama, prema propisima Evropske unije.

Mjesečni plan pretplate za korisnike u Evropskoj uniji, Evropskom ekonomskom prostoru i u Švicarskoj koštat će 9,99 eura za online korisnike, dok će korisnici iOS-a i Androida morati mjesečno izdvojiti 12,99 eura, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije