SpaceX-ov Starship eksplodirao nekoliko minuta nakon ulaska u svemir

Raketa je trebala letjeti 90 minuta u svemir, no kontakt je izgubljen deset minuta nakon polijetanja, objavila je kompanija. 

Raketa je lansirana s lansirne rampe kompanije Starbase Elona Muska u Boca Chici u Teksasu, 18. novembra 2023. (REUTERS/Go Nakamura)

SpaceX-ova letjelica Starship, razvijena da bi prevozila astronaute na Mjesec i na udaljenije destinacije, eksplodirala je nekoliko minuta nakon što je u subotu pokusno lansirana, što je drugi takav test.

Raketa s dvije faze, smatrana najsnažnijom u historiji, lansirana je s lansirne rampe Starbasea, kompanije Elona Muska, u blizini Boca Chice u Teksasu.

No raketa je eksplodirala iznad Meksičkog zaljeva nedugo nakon što su se njena dva dijela odvojila, piše Reuters. Jedan od dijelova nastavio se kretati prema svemiru, no nekoliko minuta kasnije kompanija je objavila da je izgubila kontakt s njim, prenosi Hina.

„Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu”, rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo.

Drugi pokušaj testiranja

Kamera koja je pratila lansiranje osam minuta poslije pokazala je eksploziju, što sugerira da se ona dogodila tada, na visini od 148 kilometara. Cijeli Starshipov put trebao je trajati 90 minuta.

Bio je to drugi pokušaj testiranja te rakete, nakon što je u aprilu eksplodirala četiri minute nakon lansiranja.

Američka agencija za avijaciju potvrdila je da je nesreća „rezultirala gubitkom letjelice”, dodavši da nije bilo ozlijeđenih ili imovinske štete.

Agencija će sada nadgledati istragu predvođenu SpaceX-om kako bi ustanovila što je pošlo krivo te će morati odobriti plan te kompanije za sprječavanje ponavljanja takvog incidenta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada