Agostini, Krausz i L’Huillier dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Troje naučnika dobilo je Nobelovu nagradu za posmatranje elektrona u atomima tokom najsitnijeg djelića sekunde.

Laureati će nagrade preuzeti glavnoj ceremoniji 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti (Reuters)

Pierre Agostini, Ferenc Krausz i Anne L'Huillier osvojili su Nobelovu nagradu za fiziku 2023. Nagradu su dobili za „eksperimentalne metode koje generiraju atosekundne impulse svjetlosti za proučavanje dinamike elektrona u materiji“, objavio je odbor za dodjelu nagrada.

Prema obrazloženju, oni su „pokazali način kako da se stvore izuzetno kratki impulsi svjetlosti koji se mogu koristiti za mjerenje brzih procesa u kojima se elektroni kreću ili mijenjaju energiju“.

„Eksperimenti laureata su proizveli impulse svjetlosti tako kratke da se mjere u atosekundama, čime se demonstrira da se ovi impulsi mogu koristiti za dobijanje slika procesa unutar atoma i molekula“, navela je Kraljevska švedska akademija nauka. „Njihovi eksperimenti dali su čovječanstvu nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula“.

Tek peta žena dobitnica nagrade za fiziku

Pierre Agostini je sa američkog Ohio State univerziteta, Ferenc Krausz sa Max Planck Instituta kvantne optike i Univerziteta Ludwig Maximilian u Minhenu, a Anne L'Huillier sa Univerziteta Lund u Švedskoj.

L'Huillier je tek peta žena koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku.

„Ovo je izuzetno prestižno priznanje i tako sam sretna što sam dobila ovu nagradu. Kao što znate, nema toliko žena koje su dobile ovu nagradu, tako da je veoma posebna“, rekla je na konferenciji za novinare.

Druge nagrade narednih dana

Nagrada, koja je u utorak objavljena u Stockholmu, druga je dodjeljena Nobelova nagrada ove sezone nakon nagrade za medicinu dodijeljene dan ranije.

Nagrada u medicini pripala je američkim državljanima mađarskog porijekla, Katalinu Karikou i Drewu Weissmanu, za njihovu revolucionarnu tehnologiju koja je utrla put vakcinama protiv COVID-a 19.

Nagrade za hemiju, književnost i mir bit će dodijeljene u srijedu, četvrtak i petak u Stockholmu. Nagrada za ekonomiju bit će objavljena 9. oktobra.

Diploma kao umjetničko djelo

Nobelove nagrade utemeljene su oporukom švedskog izumitelja i filantropa Alfreda Nobela 1895. godine. Nagrada za ekonomiju, utemeljena 1968, jedina je Nobelova nagrada koja nije bila uključena u izvornu oporuku.

Pobjednici dobivaju diplomu Nobelove nagrade, zlatnu medalju i novčani ček. Iznos na čeku ove godine je oko milion dolara.

Svaka diploma je jedinstveno umjetničko djelo, koje izrađuju švedski i norveški umjetnici i kaligrafi.

Laureati preuzimaju ove nagrade na službenoj ceremoniji 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti.

Izvor: Agencije