Ukidanje dijeljenja lozinki Netflixu donijelo nove korisnike, ali i profit

Broj pretplatnika porastao je za 8,76 miliona u posljednjem kvartalu što je znatno više od šest miliona koliko je Netflix očekivao.

Godišnja dobit Netflixa je porasla za petinu na oko 1,68 milijardi dolara
Prema ranijim izračunima Netflixa, gotovo 100 miliona korisnika imalo je pristup lozinci iz drugog domaćinstva (Reuters)

Streaming platforma Netflix objavilo je da je ukidanje dijeljenja lozinki i računa, zajedno s ponudom za jeftiniju uslugu s oglasima, kompaniji donijelo mnogo novih pretplatnika.

Broj pretplatnika porastao je za 8,76 miliona u posljednjem kvartalu što je znatno više od šest miliona koliko je Netflix očekivao, objavila je agencija dpa.

Sada se planira poskupljenje nekih varijanti pretplate za korisnike u SAD-u, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Prihodi Netflixa porasli za osam posto

Od maja ove godine Netflix poduzima mjere protiv korisnika koji dijele račun izvan jednog domaćinstva, tako da ili sukorisnici plaćaju vlastiti račun ili ih prethodni vlasnik računa dodaje kao dodatnog člana za otprilike cijenu najjeftinije pretplate s oglasima.

Prema ranijim izračunima Netflixa, gotovo 100 miliona korisnika imalo je pristup lozinci iz drugog domaćinstva. Kompanija računa na činjenicu da će pogođeni korisnici radije platiti nego otkazati uslugu. Ova računica se isplati. Netflix je na kraju tromjesečja imao ukupno više od 247 miliona korisnika koji su plaćali.

Prihodi Netflixa porasli su za osam posto na godišnjem nivou na 8,54 milijarde dolara, objavila je kompanija. Dobit je porasla za petinu na oko 1,68 milijardi dolara.

Izvor: Agencije