Amazon će lijekove dostavljati dronovima

Programirani dron će doletjeti na adresu kupca u teksaškom gradu College Station, spustiti se na visinu oko četiri metara i ispustiti zaštićeni paket sa lijekovima, najavio je Amazon.

epa10884981 An Amazon delivery van makes a stop at a home in Avondale Estates, Georgia, USA, 26 September 2023.The Federal Trade Commission and 17 US state attorneys general have filed an antitrust lawsuit against Amazon, alleging that the e-commerce giant has abused its powers to unlawfully maintain its monopoly, harming both fair competition and fair prices for consumers. EPA-EFE/ERIK S. LESSER (EPA)

Kompanija Amazon će kupcima u teksaškom gradu College Station od sada dostavljati lijekove uz pomoć dronova, a medikamenti će im biti isporučeni u roku od jednog sata nakon naručivanja.

Programirani dron će doletjeti na adresu kupca, spustiti se na visinu oko četiri metara i ispustiti zaštićeni paket sa lijekovima, prenosi AP.

Amazon navodi da će kupci moći izabrati između više od 500 lijekova, među kojima su uobičajena sredstva za bolesti poput gripe ili upale pluća, ali ne i kontrolirane supstance.

Provjera sigurnosti prije isporuke

Kalifornijska kompanija tvrdi da će njeni dronovi letjeti na visini od 120 metara prije nego što počnu da se spuštaju do kuće kupca. Prije ispuštanja paketa sa visine će provjeriti da li se u zoni isporuke nalaze djeca, kućni ljubimci ili bilo koja druga prepreka.

Amazonov odjel Prime Air počeo je krajem prošle godine testirati isporuke običnih predmeta za domaćinstvo dronom u gradovima College Station i kalifornijskom Lockefordu.

Neke kompanije su i ranije izrazile želju da koriste dronove u komercijalne svrhe, ali nailaze na prepreke koje postavljaju američki regulatori u želji da se uvjere u sigurnost korištenja dronova, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije