Kompanija Tesla prošle godine prodala rekordnih 1,3 miliona vozila

Brojka iz 2022. nadmašila je prethodni rekord od 936.000 vozila isporučenih 2021. godine, ali je bila manja od 1,4 miliona potrebnih da se postigne cilj kompanije od 50 posto rasta.

Cilj nije ostvaren uprkos velikom rastu prodaje na kraju godine (EPA)

Američka kompanija Tesla prošle godine je prodala rekordnih 1,3 miliona električnih vozila, ali je taj broj manji od obećanja izvršnog direktora Elona Muska da će povećati prodaju za 50 posto gotovo svake godine, prenosi Anadolija.

Brojka iz 2022. nadmašila je prethodni rekord od 936.000 vozila isporučenih 2021. godine, ali je bila manja od 1,4 miliona potrebnih da se postigne cilj kompanije od 50 posto rasta. Prodaja je porasla 40 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je proizvodnja porasla 47 posto, na 1,37 miliona.

Cilj nije ostvaren uprkos velikom rastu prodaje na kraju godine koji je uključivao rijetke popuste od 7.500 dolara u SAD-u na najprodavanije modele Y i 3.

Bez novih modela u 2022.

Tesla Inc, sa sjedištem u Austinu, također je morala da se nosi s novim talasom širenja zaraze korona virusom u Kini, koji je prekinuo proizvodnju u njenoj fabrici u Šangaju.

“Hvala svim našim kupcima, zaposlenima, dobavljačima, dioničarima i podržavaocima koji su nam pomogli da ostvarimo sjajnu 2022. u svjetlu značajnih izazova tokom cijele godine”, saopštila je kompanija za proizvodnju električnih vozila i solarnih panela.

Tesla nije izbacila nijedan novi model prošle godine, a suočava se sa sve većom konkurencijom starih proizvođača automobila i startupa kao što su Lucid i Rivian, koji neprestano uvode nove modele električnih vozila.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada