U borbi protiv suše Kina koristi umjetnu kišu

Od 1. do 31. augusta, avioni su izveli 75 letova, koji su trajali ukupno 211 sati, kako bi izazvali umjetne padavine u područjima pogođenim sušom.

Procjenjuje se da su operacije proizvodnje kiše pokrile 1,45 miliona kvadratnih kilometara (EPA)

Kina je tokom augusta počela koristiti tehnologiju stvaranja umjetne kiše kako bi pomogla različitim regijama u borbi protiv suše, objavila je Kineska meteorološka uprava.

Od 1. do 31. augusta, avioni su izveli 75 letova, koji su trajali ukupno 211 sati, kako bi izazvali umjetne padavine u područjima pogođenim sušom, uključujući Hubei, Chongqing, Henan i Shaanxi, potvrdio je Zhao Zhiqiang, zvaničnik Kineske meteorološke uprave, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, procjenjuje se da su te operacije proizvodnje kiše pokrile 1,45 miliona kvadratnih kilometara, igrajući vitalnu ulogu u ublažavanju suša i visokih temperatura, povećanju rezervi vode i stabilizaciji poljoprivredne proizvodnje.

Najtoplije ljeto od 1961. godine

Operacije pokreću najsavremenije tehnologije kao što su meteorološki sateliti, meteorološki radari i bespilotne letjelice.

Osim toga, umjetna kiša je pomogla i da se ukrote požari izazvani vrućinama u Chongqingu i Sichuanu.

Kina je ove godine prošla kroz najtoplije ljeto od 1961. godine kada je počela da vodi potpune meteorološke zapise.

Prosječna temperatura u toj zemlji od 1. juna do 31. augusta bila je 22,3 Celzija, što je 1,1 stepen više od temperature u istom periodu prethodnih godina i najviše od 1961. godine, pokazuju podaci Nacionalnog klimatskog centra.

Izvor: Agencije