Instrument ‘Weave’ će detaljno istražiti postanak Mliječnog puta

Teleskop u Španiji moći će u jednom satu pregledati 1.000 zvijezda, sve dok ne sistematizira njih pet miliona.

Naša galaksija je gusti spiralni vrtlog s najmanje 400 milijardi zvijezda, no svoj postanak je počela kao relativno mala grupacija zvijezda (EPA)

Naučnici su jedan od najboljih teleskopa na svijetu opremili novom tehnologijom koja će im omogućiti da, kao nikada do sada, dobiju detaljan uvid u postanak naše galaksije, Mliječnog puta.

Teleskop William Herschel (WHT) u La Palmi u Španiji, moći će u jednom satu pregledati 1.000 zvijezda, sve dok ne sistematizira njih pet miliona.

Superbrza naprava za mapiranje povezana s WHT-om analizirat će sastav svake zvijezde i brzinu kojom se kreće te pokazati kako je Mliječni put nastajao tokom više milijardi godina, piše BBC.

Profesor Gavin Dalton sa Univerziteta Oxford je potrošio više od deset godina na razvoju instrumenta nazvanog “Weave” i uzbuđen je što će proraditi.

“To je izvanredno postignuće velikog broja ljudi (…) Sljedeći korak je nova avantura”, rekao je Dalton, prenijela je Hina.

Instrument Weave postavljen na WHT, visoko na planinskom vrhu španskog otoka La Palma koji je dio Kanarskog arhipelaga, precizno će mjeriti brzinu nebeskih tijela.

‘Film o zvijezdama’

Naša galaksija je gusti spiralni vrtlog s najmanje 400 milijardi zvijezda, no svoj postanak je počela kao relativno mala nakupina zvijezda.

Tokom milijardi godina rasla je spajanjem s ostalim malim galaksijama, a osim što je Mliječni put postajao bogatiji pridruživanjem svake nove galaksije, to spajanje je dovoljno uzburkalo stanje da dovede do rađanja potpuno nove zvijezde.

“Weave” može izračunati brzinu, smjer, starost i sastav svake zvijezde koju zabilježi te u suštini napraviti pravi film o zvijezdama koje se kreću u Mliječnom putu.

Po profesoru Daltonu, ekstrapolacijom unatrag, instrument će moći rekonstruirati cijeli postupak nastajanja Mliječnog puta, do u do sada neviđene detalje.

“Moći ćemo pratiti galaksije koje su tokom kosmičkog vremena nastajanja Mliječnog puta bile apsorbirane te vidjeti kako je jedan takav događaj potaknuo formiranje nove zvijezde”, rekao je Dalton.

Izvor: Agencije