Roskosmos predstavio model ruske svemirske stanice

Moskva je očigledno ozbiljna u pogledu napuštanja Međunarodne svemirske stanice (ISS) i početka samostalnog izvođenja operacija u svemiru.

Ruska nacionalna svemirska agencija Roskosmos predstavila je model svemirske stanice, koju su ruski državni mediji nazvali ROSS, na vojno-industrijskoj izložbi 'Armija-2022' (EPA)

Ruska svemirska agencija Roskosmos je predstavila fizički model nove ruske svemirske stanice, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Britanska agencija ocjenjuje da se na osnovu ovog poteza Roskosmosa može zaključiti kako je Moskva ozbiljna u pogledu napuštanja Međunarodne svemirske stanice (ISS) i početka samostalnog izvođenja operacija u svemiru.

Ruska nacionalna svemirska agencija Roskosmos predstavila je model svemirske stanice, koju su ruski državni mediji nazvali ROSS, na vojno-industrijskoj izložbi „Armija-2022“ u blizini Moskve.

Dvije faze

Jurij Borisov, koga je ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog mjeseca imenovao za šefa Roskosmosa, izjavio je da će Rusija napustiti ISS poslije 2024. godine, te kako radi na razvoju vlastite orbitalne stanice.

Na ISS-u, koji je lansiran 1998. godine, od novembra 2000. kontinuirano borave astronauti u okviru zajedničkog projekta koji predvode SAD i Rusija, a u njemu učestvuju i Kanada, Japan te 11 evropskih zemalja.

Američka svemirska agencija NASA, koja želi da ISS ostane u funkciji do 2030. godine, tvrdi da još nije dobila zvaničnu potvrdu o planiranom povlačenju Rusije i kako je ranije shvatila da će Moskva nastaviti da učestvuje do 2028, navodi Reuters.

Roskosmos je u saopćenju naveo kako će nova svemirska stanica biti lansirana u dvije faze, bez navođenja datuma. U prvoj fazi bi počela sa radom svemirska stanica sa četiri modula, a kasnije će joj biti dodata još dva modula i servisna platforma.

Širi pogled na Zemlju

To bi bilo dovoljno da se na njoj smjeste najviše četiri kosmonauta, kao i oprema za naučna istraživanja.

Roskosmos je saopćio kako će nova stanica ruskim astronautima omogućiti mnogo širi pogled na Zemlju od onog kog imaju u ovom trenutku. Ruski državni mediji sugeriraju da je pokretanje prve faze planirano za 2025-2026, a najkasnije za 2030. godinu. Pokretanje druge i završne faze planirano je za 2030-35, navodi Reuters.

Po trenutnoj zamisli, na svemirskoj stanici ljudi ne bi stalno boravili, već bi na njoj bilo osoblje dva puta godišnje tokom dužeg perioda.

Dmitrij Rogozin, prethodni šef Roskosmosa, sugerirao je kako bi nova svemirska stanica mogla biti korištena i u vojne svrhe, ako bude potrebno, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije