Voda na Zemlji možda potiče od asteroida

U potrazi za odgovorima na pitanja o nastanku života i stvaranju svemira, naučnici obrađuju materijal s asteroida Ryugu.

Analiziraju se rijetki uzorci skupljeni tokom šestogodišnje japanske svemirske misije (Reuters)

Voda je na Zemlju možda došla putem asteroida s vanjskog ruba Sunčevog sistema, ukazali su naučnici nakon analize rijetkih uzoraka skupljenih tokom šestogodišnje japanske svemirske misije, javlja AFP.

U potrazi za odgovorima na pitanja o nastanku života i stvaranju svemira, naučnici obrađuju materijal donesen na zemlju 2020. s asteroida Ryugu.

Japanska svemirska sonda Hayabusa-2 koja je sletjela na svemirsko tijelo i lansirala “udarač” u njegovu površinu skupila je 5,4 grama stijena i prašine.

Rezultate istraživanja provedenih na tom materijalu naučnici su počeli objavljivati, navodeći kako su pronašli organski materijal, što ukazuje na to da su neke aminokiseline možda nastale u svemiru, prenijela je Hina.

U novom istraživanju objavljenom u magazinu Nature Astronomy, naučnici su kazali da uzorci sa Ryugua mogu objasniti kako su se prije više milijardi godina na Zemlji stvorili okeani.

Asteroidi puni isparavajućeg i organskog materijala

“Asteroidi tipa C, koji su puni isparavajućeg i organskog materijala, možda su jedan od glavnih izvora vode na Zemlji”, prema istraživanju koje su proveli naučnici iz Japana i drugih zemalja.

“Dolazak isparavajućih tvari (organskih, ali i vode) na Zemlju i dalje je predmet rasprava”, tvrdi se u istraživanju.

No, organski materijal nađen “u česticama Ryugua, identificiran u ovom istraživanju, vjerovatno predstavlja važan izvor isparavajućih tvari”.

Naučnici pretpostavljaju da taj materijal vjerovatno potječe “izvan Sunčevog sistema”, no da “nije vjerovatno da je to bio jedini izvor isparavajućih tvari koje su došle na Zemlju na njenom početku”:

Hayabusa-2 lansirana je 2014. na misiju na Ryugu, udaljen nekih 300 miliona kilometara, te se u Zemljinu orbitu vratila prije dvije godine kako bi ispustila kapsulu s uzorcima.

Izvor: Agencije