Politico: Evropa bi mogla ostati bez Facebooka i Instagrama

Irska komisija za zaštitu podataka informisala je svoje kolege u Evropi da će Meti, vlasniku Facebooka, prestati slati korisničke podatke u SAD-u.

Evropski sud pravde 2020. je poništio sporazum između Evropske unije i SAD-a o protoku podataka zbog straha od američkih praksi nadzora (EPA)

Evropski korisnici ovog ljeta mogli bi ostati bez Facebooka i Instagrama zbog odluke irskog regulatora da obustavi prijenos podataka evropskih korisnika u SAD.

Irska komisija za zaštitu podataka informisala je svoje kolege u Evropi da će Meti, vlasniku Facebooka, prestati slati korisničke podatke u SAD-u.

Nacrt odluke irskog regulatora ruši posljednje pravno sredstvo Mete za prijenos velikih dijelova podataka u SAD-u, nakon godina žestokih sudskih borbi između američkog tehnološkog diva i evropskih aktivista za privatnost, piše portal Politico.

Evropski sud pravde 2020. je poništio sporazum između Evropske unije i SAD-a o protoku podataka zbog straha od američkih praksi nadzora.

Meta upozoravala na moguće posljedice

U svojoj presudi je otežala korištenje još jednog pravnog alata koji Meta i mnoge druge američke kompanije koriste za prijenos ličnih podataka u SAD-u, a koji se zove Standardne ugovorne klauzule (SCC).

Ovosedmična odluka iz Irske znači da je Facebook prisiljen prestati se oslanjati i na SCC.

Meta je učestalo upozoravala da bi ovakva odluka mogla značiti gašenje njenih usluga u Evropi, među kojima su i Facebook i Instagram.

“Ako se ne usvoji novi transatlantski okvir za prijenos podataka i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na SCC-ove ili druge alternativne načine prijenosa podataka iz Evrope u SAD, vjerovatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga u Evropi, uključujući Facebook i Instagram”, upozorila je Meta još u martu ove godine.

Izvor: Al Jazeera