Portugal dovršava najveći plutajući fotonaponski park u Evropi

Struja proizvedena u plutajućem solarnom parku instaliranog kapaciteta pet megavata bit će za dvije trećine jeftinija od one proizvedene u termoelektranama na plin.

Portugalska kompanija ​​već planira proširiti projekt u Alquevi i prošlog mjeseca je ishodila dozvolu za gradnju još jednog 'otoka' instalirane snage 70 megavata (Reuters)

Portugalska elektroenergetska kompanija EDP dovršava postavljanje najvećeg plutajućeg fotonaponskog parka u Europi koji će Portugalu od jula omogućiti ubrzani prijelaz na obnovljive izvore energije, javlja Reuters.

Dva tegljača postavila su 12.000 solarnih panela površine četiri nogometna igrališta i instaliranog kapaciteta pet megavata na vez na akumulacijskom jezeru Alqueva, najvećem umjetnom jezeru u zapadnoj Europi.

“Ovaj projekt najveći je plutajući solarni park u sklopu hidroelektrane u Europi i bit će referentan za ostale slične projekte”, rekao je EDP-ov voditelj projekta Miguel Patena prilikom postavljanja ploča.

Paneli će proizvoditi 7,5 gigavatsati električne energije godišnje i strujom će opskrbljivati 1.500 porodica ili trećinu potreba obližnjih gradova Moura i Portel. Dopuna će im biti litijske baterije za pohranu energije kapaciteta dva gigavatsata.

Jeftinija proizvodnja

Struja proizvedena u plutajućem solarnom parku instaliranog kapaciteta pet megavata (MW) bit će za dvije trećine jeftinija od one proizvedene u termoelektranama na plin.

Plutajući paneli ne zahtijevaju kupovinu skupih nekretnina, a oni na akumulacijskim jezerima u sastavu hidroelektrana posebno su isplativi jer se mogu spojiti na njihov priključak na elektroenergetsku mrežu.

Višak energije proizveden za sunčanih dana može pumpati vodu natrag u jezero i koristiti za oblačnih dana ili noću.

Solarni paneli postavljeni na pontone na jezeru ili na moru postavljeni su na niz mjesta od Kalifornije do zagađenih industrijskih ribnjaka u Kini, u borbi za smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

EDP ​​je prvi u Europi testirao mogućnost međusobne nadopune hidro i solarne energije 2017. godine pilot projektom plutajućeg fotonaponskog otoka s 840 panela na brani Alto Rabagao.

Planiraju proširenje projekta

Portugalska kompanija ​​već planira proširiti projekt u Alquevi i prošlog mjeseca je ishodila dozvolu za gradnju još jednog “otoka” instalirane snage 70 megavata.

Gradnja plutajućih fotonaponskih sustava sastavni je dio portugalskog plana o smanjenju ovisnosti o uvozu fosilnih goriva rast čijih je cijena dodatno ubrzao nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Portugal ima puno sunčanih dana i izložen je vjetrovima s Atlantika, pa je ubrzao prijelaz na obnovljive izvore energije. Iako gotovo i ne koristi ruske ugljikovodike, rast cijena goriva utječe na njegove plinske elektrane.

Rat u Ukrajini naglasio je potrebu za ubrzanim prijelazom, naglasila je članica izvršnog odbora EDP-a Ana Paula Marques.

Projekt u Alquevi dio je EDP-ove strategije potpunog prijelaza na obnovljive izvore do 2030. godine, dodala je Marques, napomenuvši da hidroenergija i drugi obnovljivi izvori sada čine 78 posto od 25,6 GW instaliranih kapaciteta EDP-a.

Izvor: Agencije