Kineski pandan Twittera počeo prikazivati lokacije korisnika

Za korisnike u Kini, platforma Weibo će prikazati pokrajinu ili općinu iz koje objavljuju, a za one koji koriste aplikaciju u inozemstvu prikazat će se zemlja IP adrese korisnika.

Weibo je nedavno najavio da će početi testirati postavke na nekim korisnicima kao odgovor na dezinformacije u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu (EPA)

Weibo, kineski pandan Twittera, obavijestio je korisnike da će početi objavljivati IP lokacije na njihovim profilima i uz komentare koje stavljaju u pokušaju da spriječi “loše ponašanje” na internetu, javlja Reuters.

Ovaj potez Weiba izazvao je burne rasprave, a neke korisnike je zabrinuo.

“Čini se da vam svaka IP adresa šapuće na uho: ‘Budite oprezni'”, napisala je korisnica Misty.

Drugi su, međutim, rekli da podržavaju mjere u svjetlu dezinformacija povezanih s covidom.

“Posebice u vrijeme kad je situacija s covidom još uvijek ozbiljna, brzo otkrivanje IP-a može učinkovito smanjiti pojavu odvratnog sadržaja koje objavljuju kreatori i širitelji glasina”, napisao je korisnik UltraScarry.

Više od 570 miliona aktivnih korisnika

Weibo, koji ima više od 570 miliona aktivnih korisnika mjesečno, potvrdio je da će IP adrese korisnika biti prikazane pod novim postavkama koje su stupile na snagu i koje korisnici ne mogu isključiti.

Za korisnike u Kini, platforma će prikazati pokrajinu ili općinu iz koje objavljuju. Za one koji koriste Weibo u inozemstvu, prikazat će se zemlja IP adrese korisnika.

Postavke su osmišljene da “smanje loše ponašanje”, kao što su lažno predstavljanje ljudi uključenih u vruće teme i zlonamjerne dezinformacije, te da “osiguraju autentičnost i transparentnost sadržaja koji se širi”, stoji u obavijesti.

Efekti novih pravila već vidljivi

“Weibo je uvijek bio predan održavanju zdravog i pristojnog ozračja rasprave i zaštiti prava i interesa korisnika za brzo dobivanje stvarnih i učinkovitih informacija”, navodi se u obavijesti.

Učinci novih pravila već su bili vidljivi ispod obavijesti, budući da su mnogi komentara korisnika nosili dodatnu oznaku koja označava pokrajinu ili općinu korisničke IP adrese.

Prošlog mjeseca Weibo je najavio da će početi testirati ove postavke na nekim korisnicima kao odgovor na dezinformacije u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Izvor: Agencije