FBI okrivio hakere iz Sjeverne Koreje za krađu kriptovaluta

Američki zvaničnici tvrde da je incident sa krađom stotina miliona dolara u kriptovalutama povezan sa grupama ‘Lazarus’ i ‘APT38’, za koje se vjeruje da su pod kontrolom vlasti Sjeverne Koreje.

Prema američkim istražiteljima, riječ je o velikoj pljački kriptovaluta, u vrijednosti 615 miliona dolara, od igrača popularne online igre 'Axie Infinity' (EPA)

Američki Federalni istražni biro (FBI) okrivio je hakere, koje navodno podržava Sjeverna Koreja, za veliku krađu kriptovaluta u vrijednosti 615 miliona dolara, od kompanije koja se bavi videoigrama na internetu, javlja CNN.

Američki zvaničnici tvrde da je incident iz marta povezan sa grupama pod nazivom “Lazarus” i “APT38”, za koje se vjeruje da su pod kontrolom vlasti Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug.

“Kroz naše istrage uspjeli smo da potvrdimo da su ‘Lazarus Group’ i ‘APT38’, cyber akteri povezani sa Sjevernom Korejom, odgovorni za krađu”, naveo je FBI.

Velika pljačka kriptovaluta

Prema američkim istražiteljima, riječ je o velikoj pljački kriptovaluta, u vrijednosti 615 miliona dolara, od igrača popularne online igre “Axie Infinity”.

Kompanija koja je kreirala igru, “Sky Mavis”, objavila je 29. marta da su neidentifikovani hakeri ukrali stotine miliona dolara sa “mosta” ili mreže koja omogućava korisnicima da šalju kriptovalute sa jednog “blockchaina” na drugi, navodi CNN.

Izvor: Agencije