Virgin Galactic ponovo prodaje karte za putovanje u svemir

Cijena jedne karte je 450.000 dolara i uključuje polaganje depozita od 150.000 dolara, a prvi putnici bi u svemir trebali krenuti do kraja godine.

Rezervacije za letove u svemir uključuju i pristupanje zajednici 'Budući astronauti' (Reuters)

Kompanija Virgin Galactic, u vlasništvu britanskog milijardera Richarda Bransona, u srijedu ponovo pokreće prodaju karata za širu javnost za predstojeća putovanja u svemir, što je potaklo rast njenih dionica za više od 10 posto na trgovanju prije otvaranja Wall Streeta, javlja Reuters.

Cijena jedne karte je 450.000 dolara i uključuje polaganje depozita od 150.000 dolara, prenosi Tanjug.

“Planiramo da imamo prvih 1.000 kupaca kad počnemo s pružanjem usluge komercijalnih letova kasnije ove godine”, naveo je Michael Colglazier, glavni izvršni direktor Virgin Galactica.

Pad dionica zbog odgađanja letova

Dionice Virgin Galactica su od oktobra prošle godine pale za 66 posto, jer je kompanija odgodila svoju uslugu komercijalnih putovanja u svemir za četvrti kvartal 2022. godine

Rezervacije za letove u svemir uključuju pristupanje zajednici “Budući astronauti”, koja će članovima omogućiti pristup događajima, putovanjima i pripremnim aktivnostima za let u svemir prije njihovog putovanja.

Nekoliko kompanija, uključujući SpaceX Elona Muska i Blue Origin Jeffa Bezosa, rade na tome da svemirski turizam postane stvarnost, a neke od njih su već na letačkim misijama imale obične građane, dodaje britanska agencija.

Izvor: Agencije