Kineski hakeri ukrali SAD-u milione dolara

Hakeri su od 2020. ukrali desetke miliona dolara američkih podrški namijenjenih kao pomoć u prevladavanju pandemije COVID-19.

APT41 je kibernetička kriminalna grupa koja je izvela niz upada i uz pomoć vlade (EPA)

Kineski hakeri su od 2020. ukrali desetke miliona dolara američkih podrški namijenjenih kao pomoć u prevladavanju pandemije COVID-a 19, saopćila je američka Tajna služba.

Tajna služba je potvrdila izvještaj NBC-a da je za krađu odgovorna kineska hakerska grupa poznata u sigurnosnoj zajednici kao APT41 ili Winnti, prenosi Hina.

APT41 je vrlo uspješna kibernetička kriminalna grupa koja je izvela niz upada i uz pomoć vlade, a motiv je uglavnom bio finansijske prirode.

Podignute optužnnice

Protiv nekoliko članova grupe je 2019. i 2020. u SAD-u podignuta optužnica u kojoj ih ministarstvo pravosuđa teretilo za špijuniranje više od 100 kompanija, uključujući kompanije za razvoj softvera, pružatelje telekomunikacijskih usluga, kompanije za razvoj video igara i kompanije za društvene medije.

“Nažalost, Kineska komunistička partija je odabrala drugi put kako Kinu učiniti sigurnom od kibernetičkih napada sve, dok se napadaju kompjutori izvan Kine kako bi se ukralo intelektualno vlasništvo u korist Kine”, rekao je tada bivši zamjenik državnog tužitelja Jeffrey Rosen.

Kineska ambasada u SAD-u je saopćila da se Kina “odlučno protivi i bori protiv kibernetičlih krađa i hakiranja” te odbacuje “neutemeljene optužbe” protiv svoje zemlje.

Izvor: Agencije