Počelo testiranje kineskog putničkog aviona C919

Stosatna provjera za dobivanje dozvole za let aviona trajat će do sredine februara 2023, nakon čega će se utvrditi njegova sigurnost i efikasnost.

C919 je prvi domaći veliki mlazni avion u Kini (Reuters)

Kineski veliki putnički avion C919 obavio je prvi validacioni let za kinesku aviokompaniju.

Avion je poletio sa aerodroma u Šangaju, a sletio je na pisti u Pekingu.

Kako prenosi Beta, pozivajući se na Xinhua, to označava početak stosatne validacije leta aviona, koja će trajati do sredine februara 2023.

Proces testiranja će sveobuhvatno potvrditi pouzdanost C919 imajući na umu komercijalne operacije – sa ciljem da se osiguraju bezbjednost i efikasnost.

C919 je prvi domaći veliki mlazni avion u Kini.

Moguć početak upotrebe u proljeće 2023.

Tokom stosatnog procesa validacije, avion će sletjeti u nekoliko gradova širom Kine, uključujući Peking, Čengdu, Sian, Haikou i Čingdao, saopštila je kompanija China Eastern Airlines, operater lansiranja C919.

Prvi avion C919 isporučen je toj kompaniji ranije ovog mjeseca.

Prva grupa pilota, stjuardesa i osoblja za održavanje završila je obuku, a provedena je i daljnja obuka za osoblje na ključnim pozicijama, saopštila je kompanija.

Rezultate procesa validacije leta će pregledati i provjeriti Uprava za civilnu avijaciju Kine, a operativna dozvola za avion C919 će biti izdana aviokompaniji ako se rezultati testiranja pokažu zadovoljavajućim.

Očekuje se da će avion China Eastern Airlinesa biti pušten u komercijalni rad u proljeće 2023.

Izvor: Agencije