James Webb snimio ‘Stubove stvaranja’ zvijezda

Na fotografijama se vide prozirni stubovi hladnog međuzvjezdanog plina i prašine, koji su isprekidani svijetlim tačkama svjetlosti, od kojih su većina zvijezde.

'James Webb' je uspio snimiti fotografije koristeći svoju infracrvenu kameru, te dobiti do sada najoštriji i najdetaljniji portret regije stvaranja zvijezda ikada viđen (AFP)

Teleskop Američke svemirske agencije NASA James Webb snimio je do sada najbolje fotografije takozvanih „Stubova stvaranja“, odnosno područja svemira poznatog po intenzivnom stvaranju novih zvijezda, objavljeno je u sjedištu agencije u Washingtonu, prenosi agencija Tanjug.

James Webb je uspio snimiti fotografije koristeći svoju infracrvenu kameru, te dobiti do sada najoštriji i najdetaljniji portret regije stvaranja zvijezda ikada viđen.

Na fotografijama se vide prozirni stubovi hladnog međuzvjezdanog plina i prašine, koji su isprekidani svijetlim tačkama svjetlosti, od kojih su većina zvijezde.

Crvenkaste vatrene kugle u blizini ivica stubova su novoformirane zvijezde, navode iz NASA-a.

Metež zvijezda

Na fotografijama se vide i tamnocrvena područja nalik magmi duž unutrašnjeg perimetra nekoliko stubova. Te formacije su stvorene takozvanim metežom zvijezda koje su još u fazi formiranja i ispuštaju u svemir mlazove materijala nadzvučnom brzinom.

Potom se ti mlazovi u svemiru sudaraju sa drugim materijalom, što stručnjaci nazivaju kozmičkim haosom.

Srećom ove epske eksplozije i kozmološki sudari su daleko, na udaljenosti od oko 6.500 svjetlosnih godina od Zemlje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada