Neuspjelo lansiranje japanske rakete sa osam satelita

Agencija za istraživanje svemira je poslala signal za samouništenje rakete poslije odluke da ona neće moći letjeti bezbjedno i ući u planiranu orbitu.

Uzrok neuspješnog lansiranja se i dalje istražuje (Reuters)

Japanska svemirska agencija potvrdila je neuspjeh u lansiranju rakete koja je trebala nositi osam satelita neposredno poslije polijetanja, pa je misija morala biti prekinuta komandom za samouništenje, javlja AP.

To je prvo japansko neuspjelo lansiranje rakete u skoro 20 godina, prenosi Beta.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) navela je da je raketa Epsilon-6 zabilježila neodređenu „abnormalnost“ tokom leta koji je morao biti prekinut manje od sedam minuta od polijetanja iz Svemirskog centra Uchinoura u južnoj japanskoj prefekturi Kagoshima.

Kako je navedeno, agencija je poslala signal za samouništenje rakete poslije odluke da ona neće moći letjeti bezbjedno i ući u planiranu orbitu. Vjeruje se da je raketa sa satelitima pala u more.

Uzrok neuspješnog lansiranja se i dalje istražuje, navela je agencija.

Prekinut uspješan niz lansiranja

Raketa Epsilon nosila je osam satelita uključujući dva koja je razvila privatna kompanija sa sjedištem u južnoj prefekturi Fukuoka. Prvi put bi bilo da raketa Epsilon nosi komercijalno razvijene satelite.

Raketa Epsilon-6 duga 26 metara i teška 95,6 tona je finalna verzija te serije prije planiranog razvijanja druge rakete Epsilon-S.

Današnjim neuspjelim lansiranjem prekinut je uspješan niz za seriju raketa Epsilon od prvog lansiranja originalne verzije 2013. godine. To je također prvo neuspješno lansiranje za japansku svemirsku agenciju od kada nije uspela raketa H2A, 2003. godine.

Izvor: Agencije