Najvažniji proizvodi Tesle će biti softver i robot

Najpoznatiji milijarder u industriji električnih automobila planira razviti softver koji autonomno pokreće automobile te humanoidni robot.

Bio bih šokiran ako ove godine ne postignemo potpunu autonomnu vožnju, koja je sigurnija od ljudskog upravljanja vozilom, rekao je Musk (EPA)

Najvažniji Teslini proizvodi ove i sljedeće godine neće biti automobili, već softver koji ih pokreće autonomno i humanoidni robot, od kojeg kompanija očekuje da olakša rad ljudi u fabrici, izjavio je Elon Musk, glavni izvršni direktor američkog proizvođača električnih vozila.

“Bio bih šokiran ako ove godine ne postignemo potpunu autonomnu vožnju koja je sigurnija od ljudskog upravljanja vozilom”, rekao je Musk, dodajući da će potpuna autonomna vožnja postati “najvažniji izvor profitabilnosti za Teslu”, javlja Reuters.

To je nezamislivo dobro sa finansijskog stanovišta, kazao je Musk, navodeći kao primjer da bi robotizirani taksi povećao iskorištenost vozila za pet puta, pošto bi vlasnici mogli slati svoje automobile da taksiraju kada im nisu potrebni za privatne poslove.

Rad na humanoidnom robotu

Smjela obećanja najpoznatijeg milijardera u industriji električnih automobila suočavaju se s velikim izazovima, od tehnologije do regulative, ocjenjuje britanska agencija uz konstataciju da Tesla i druge kompanije u oblasti automobilskih tehnologija godinama unazad nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve sa softverom za autonomnu vožnju.

Musk je, također, rekao da njegovi inženjeri rade na lansiranju humanoidnog robota sljedeće godine, nazvanog Optimus, koji bi na kraju mogao riješiti globalni nedostatak radne snage, dok bi u prvoj fazi mogao nositi robu širom fabrike.

“Mislim da to [robot] ima potencijal vremenom postati značajnije od poslovanja s vozilima”, dodao je.

Izvor: Agencije