Video: Leteći automobil iz Slovačke dobio dozvolu da leti kao avion

AirCar, koji je razvio Stefan Klein, može se voziti cestom kao običan automobil, a nakon što raširi krila, transformira se u avion za manje od tri minute.

Kompanija koja je proizvela 'AirCar' planira ponuditi direktne letove između Pariza i Londona u bliskoj budućnosti (Klein Vision)

Leteći automobil iz Slovačke dobio je službenu dozvolu da leti kao zrakoplov, potvrdilo je slovačko ministarstvo prometa.

Proizvod kompanije Klein Vision u slovačkom gradu Nitri, pod nazivom “AirCar”, mješavina je automobila i malih zrakoplova, prenosi dpa.

Svoj prvi let imao je između zračnih luka dvaju gradova u junu 2021. godine, a za pola sata doletio je iz Nitre u 75 kilometara udaljenu slovačku prijestolnicu Bratislavu.

Od tada je uspješno završio sve testove potrebne za dobivanje službene dozvole za let slovačkih zrakoplovnih vlasti, objavio je Klein Vision. Hibridni zrakoplov je do sada imao 200 polijetanja i slijetanja te ukupno 70 sati leta.

Svjetska senzacija

“AirCar”, koji je razvio osnivač kompanije Stefan Klein, može se voziti cestom kao običan automobil, a nakon što raširi krila, transformira se u avion za manje od tri minute.

Klein i njegovi partneri već su predstavili hibridni model, u početku pod imenom “Aeromobil”, na nekoliko međunarodnih sajmova automobila od 2013. godine, izazvavši svjetsku senzaciju.

Kasnije se Klein razišao sa svojim financijskim partnerima i osnovao vlastitu kompaniju, koja sada želi izaći na tržište s letećim automobilom pod imenom “AirCar”.

Kompanija Klein Vision planira ponuditi direktne letove između Pariza i Londona u bliskoj budućnosti.

Izvor: Agencije