EU napravila ključni korak prema univerzalnom punjaču

Evropska komisija je predstavila prijedlog izmjene direktive prema kojem bi USB tipa C trebao postati standardni utor za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prijenosnih zvučnika i ručnih konzola za video igre.

Komisija još od 2009. pokušava riješiti problem jedinstvenog punjača elektroničkih uređaja (EPA)

Europska komisija je predložila rješenje za punjenje elektroničkih uređaja poput mobitela i tableta, koji bi svi trebali imati USB ulazni utor tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača, javlja Hina.

Komisija je predstavila prijedlog izmjene direktive prema kojem bi USB tipa C trebao postati standardni utor za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prijenosnih zvučnika i ručnih konzola za video igre.

Jedinstveni utor USB-C omogućit će potrošačima da pune uređaje istim punjačem, neovisno o marki uređaja.

Također se predlaže razdvajanje prodaje punjača od prodaje samih uređaja. To znači da će potrošači moći kupiti uređaj bez punjača, ali će ih proizvođači i dalje moći nuditi u paketu.

Predlaže se i usklađena brzina punjenja kroz obaveznu uporabu zajedničkog protokola punjenja USB koji omogućuje komunikaciju između elektroničkog uređaja i punjača, što osigurava najbrže moguće punjenje.

Dvije godine za prilagođavanje

Prijedlog direktive upućen je Vijeću i Europskom parlamentu na usvajanje. Komisija predlaže da se državama članicama odobri razdoblje od dvije godine od dana usvajanja unutar kojih bi u svoja zakonodavstva trebali unijeti direktivu.

Zajedničko rješenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi znatno smanjiti broj punjača koji se gomilaju u domovima potrošača i donijeti znatne uštede. Prema procjenama Komisije, potrošači u EU-u bi mogli uštedjeti 250 milijuna eura godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača. To bi također trebalo smanjiti količinu elektroničkog otpada za oko tisuću tona godišnje.

Komisija još od 2009. pokušava riješiti problem jedinstvenog punjača elektroničkih uređaja, što je dovelo do znatnog smanjenja broj različitih punjača i rješenja za punjenja s 30-ak na današnja tri.

Najveći otpor pruža Apple

“Sa sve više uređaja koje kupujemo dobivamo sve više punjača koji međusobno nisu nužno kompatibilni. To ćemo sada okončati. S ovim prijedlogom, europski potrošači moći će koristiti jedan punjač za sve svoje prenosive elektroničke uređaje”, izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Da bi se došlo do univerzalnog punjača potrebno je osigurati punu interoperabilnost s obje strane kabela: elektroničkog uređaja i utikača za vanjsko napajanje. Komisija najavljuje da će uskoro predložiti promjenu uredbe u tom smislu koja bi stupila na snagu istodobno s današnjim prijedlogom direktive.

Najveći otpor prema univerzalnom punjaču već godinama dolazi od američkog proizvođača Apple.

Većina telefona koji se danas prodaju koriste mikro ili USB-C utore za punjenje, ali ne i Appleov iPhone, koji se ne može napuniti s punjačem napravljenim za najčešće korištene Android proizvode.

Izvor: Agencije

Povezane

Električni automobili se smatraju ekološki prihvatljivijim od dosadašnjih benzinaca i dizelaša, ali postoji još problema koje treba riješiti.

Published On 23 May 2021
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO