Završena prva turistička misija u orbiti

Komandant misije Inspiration4, milijarder Jared Isaacman, zahvalio je kompaniji SpaceX, rekavši da je to bila velika vožnja.

Jared Isaacman, Sian Proctor, Hayley Arceneaux i Chris Sembroski [SpaceX/Handout via Reuters]

Četiri osobe vratile su se na Zemlju nakon trodnevne svemirske misije u kapsuli SpaceX Crew Dragon, što je označilo kraj prvog leta u orbitu Zemlje kojim su u potpunosti letjeli turisti, odnosno civili koji nisu astronauti.

Kapsula kompanije SpaceX Crew Dragon, koja je dizajnirana tako da ne dopušta da temperature prelaze 30 stepeni u kabini, koristila je svoj toplotni štit da zaštiti posadu od intenzivne toplote i skupljanja plazme dok je išla prema okeanu, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Komandant misije nazvane Inspiration4, milijarder Jared Isaacman, zahvalio je kompaniji SpaceX, rekavši da je to bila velika vožnja.

Misija je nazvana Inspiration4 (Reuters)

Helikopterom vraćeni na Floridu

Posada je prikazana kako gleda filmove, a povremeno se čulo i reagiranje na kontrolu misije SpaceX-a u njihovoj potpuno autonomnoj svemirskoj letjelici prije nego što je počeo proces ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu.

Nakon što je putovala brzinom većom od 27.500 kilometara na sat, svemirska letjelica je usporila, pri čemu je njen vanjski dio u tom procesu dostigao jako visoke temperature.

Nakon izlaska iz svemirske letjelice, neposredno prije nego što su helikopterom vraćeni na Floridu, posada je viđena kako se smiješi i maše kamerama.

Izvor: Agencije