Rover NASA-e na Marsu prikuplja svoje prve uzorke

Uzorak će biti pokupljen sa mjesta zanimljivog naučnicima, u dijelu kratera Jezero zvanom ‘Grubi fraktuirani pod’.

Dron je sletio na Crvenu planetu 18. februara (EPA - Ilustracija)

Američka svemirska agencija – NASA je saopćila kako se “Perseverance”, njen rover na Marsu, priprema sakupiti prvi uzorak stijene na Crvenoj planeti.

Uzorak će biti pokupljen sa mjesta zanimljivog naučnicima, u dijelu kratera Jezero zvanom “Grubi fraktuirani pod“, a očekuje se da će se prekretnica dogoditi u roku od dvije sedmice, prenosi Tanjug, pozivajući se na The Guardian.

Marsovski dron sletio je na Crvenu planetu 18. februara i tokom leta se preselio oko kilometar južnije od mjesta slijetanja, rekao je naučnik Ken Farley.

Sastav stijena

Tim vjeruje da je u krateru nekada bilo drevno jezero, koje se više puta punilo i povlačilo, potencijalno stvarajući uvjete neophodne za život.

Analizom uzoraka tražit će se tragovi o hemijskom i mineralnom sastavu stijena te da li su stijene nastale od vulkana ili su sedimentnog porijekla.

Pored popunjavanja praznina u geološkom razumijevanju regije, rover će, također, potražiti moguće znakove drevnih mikroba.

“Perseverance” će prvo rasporediti svoju robotsku ruku dugu sedam metara kako bi precizirao gdje će uzeti uzorak, a zatim će alatom za abraziju strugati gornji sloj stijene.

Biološki potpisi

Uzorak će biti analiziran pomoću naučnih instrumenata koji su postavljeni na kupolu rovera i naučnici će utvrditi hemijski i mineralni sastav i tražiti organsku materiju.

Farley je rekao da je mala litica, na kojoj su se nalazile fino slojevite stijene, možda nastala od jezerskog mulja, a “to su vrlo dobra mjesta za traženje bioloških potpisa“, mada će proći još nekoliko mjeseci prije nego što “Perseverance” stigne do te površine.

Svaka analiza istrajnosti kamena imat će netaknutog biološkog “blizanca“, kojeg će rover pokupiti, zapečatiti i staviti ispod trbuha.

Izvor: Agencije