Francuska vojna kompanija i Google sklopili partnerstvo

Nova kompanija će pružati čitav niz usluga Google Clouda, ali će njena mreža i serveri biti odvojeni od onih koji se koriste za obične Google klijente.

Službeni Pariz smatra da se kompjuterske usluge 'u oblaku', koje su razvili Google i Microsoft, mogu koristiti za čuvanje najosjetljivijih podataka (EPA - Ilustracija)

Francuska vojna kompanija Thales i američki Google osnovat će zajedničku tvrtku koja će na razini države pružati kompjuterske usluge u oblaku za pohranjivanje nekih od najosjetljivijih podataka u Francuskoj, potvrdile su dvije kompanije.

Partnerstvom između Thalesa, najvećeg europskog dobavljača obrambene elektronike i Alphabetovog Googlea realizira se plan službenog Pariza, donesen prije pet mjeseci, kojim je Francuska priznala američku tehnološku superiornost na tom polju, prenosi Reuters.

Francuska vlada je tada najavila da se kompjuterske usluge u oblaku, koje su razvili Google i Microsoft, mogu koristiti za čuvanje najosjetljivijih francuskih državnih i korporativnih podataka, pod uvjetom da su usluge licencirane za francuske kompanije.

Čitav niz usluga Google Clouda

U zajedničkoj objavi Thalesa i Google Clouda je navedeno da će osnovati kompaniju sa sjedištem u Francuskoj i da će Thales biti većinski dioničar.

Nova kompanija će pružati čitav niz usluga Google Clouda, ali će njena mreža i serveri biti odvojeni od onih koji se koriste za obične Google klijente.

Kompanija bi trebala biti osnovana u prvoj polovici naredne godine i početi s radom 2023. godine.

Ona će biti konkurent kompaniji Bleu, zajedničkom poduzeću koje trebaju formirati konzultantska firma za informacijske tehnologije Capgemini i telekomunikacijska grupa Orange, a koje će koristiti  Microsoftovu cloud tehnologiju.

Izvor: Agencije