FT: Kina ispred SAD-a u primjeni umjetne inteligencije

Kina će vjerovatno dominirati u mnogim ključnim tehnologijama u razvoju, posebno u području umjetne inteligencije, sintetičke biologije i genetike u roku od jedne decenije, procjenjuju zapadne obavještajne službe.

Kina će dominirati svijetom u budućnosti i kontrolirati sve - od medijskog narativa do geopolitike, prognozira Nicolas Chaillan, bivši šef za software u Pentagonu (EPA)

Sjedinjene Američke Države su već izgubile bitku u području umjetne inteligencije (artificial intelligence, AI) od Kine, koja ide ka globalnoj dominaciji napredujući u razvoju novih cyber potencijala, izjavio je Nicolas Chaillan, bivši šef za software u Pentagonu, za Financial Times.

Kina, druga po snazi ekonomija svijeta, vjerovatno će dominirati u mnogim ključnim tehnologijama u razvoju, posebno u području umjetne inteligencije, sintetičke biologije i genetike u roku od najmanje jedne decenije, procjenjuju zapadne obavještajne službe, prenosi Reuters.

Chaillan, koji je podnio ostavku u Pentagonu na mjesto šefa za software u znak protesta zbog sporosti tehnološke transformacije američkih vojnih snaga, rekao je da neuspjeh SAD-a na tom planu dovodi zemlju u rizik.

‘Nećemo imati šanse za 15-20 godina’

“Nećemo imati šanse u konkurentskoj borbi protiv Kine za 15 do 20 godina. Već sada je to, po mom mišljenju, gotova stvar”, rekao je za FT, dodajući da će Kina dominirati svijetom u budućnosti, i da će, kako kaže, kontrolirati sve – od medijskog narativa do geopolitike.

Prema njegovim riječima, američka cyber odbrana u nekim državnim resorima je na “nivou vrtića”.

Chaillan je zbog kaskanje SAD-a za Kinom u razvoju AI uputio kritiku nespremnostu platforme Google na saradnju sa američkim Ministarstvom odbrane, kao i široku debatu o etici kada je riječ o umjetnoj inteligenciji.

Kineske kompanije, kako je rekao, imaju obavezu da rade sa svojom vladom i “masovno ulažu” u umjetnu inteligenciju bez obzira na etiku, objavio je Financial Times.

Izvor: Agencije