Google i Amazon u Francuskoj kažnjeni sa 135 miliona eura

Advokatska kompanija navodi da će kolektivna tužba vjerovatno obuhvatiti 'milione' korisnika koji su pretraživali u privatnom režimu (Reuters)
Advokatska kompanija navodi da će kolektivna tužba vjerovatno obuhvatiti 'milione' korisnika koji su pretraživali u privatnom režimu (Reuters)

Francuska nacionalna komisija za informacije i slobode (CNIL) kaznila je Google i Amazon sa 135 miliona eura zbog “postavljanja reklama na računare korisnika bez prethodnog pristanka i bez pružanja dovoljno informacija”.

U saopćenju CNIL-a navodi se da su dvije podružnice kompanije Google (Google LLC i Google Ireland) kažnjene sa 100 miliona eura, a jedna podružnica Amazona sa 35 miliona eura, prenijela je Anadolija.

Navodi se da su kompanije kažnjene zbog postavljanja reklama na računare korisnika bez njihovog prethodnog pristanka.

U saopćenju stoji da ako korisnik pristupi francuskoj lokaciji Google (Google.fr) i Amazonu (amazon.fr), na njegovom računaru automatski se pojave “kolačići” koji se koriste u reklamne svrhe, a da korisnik prethodno ne poduzme bilo kakvu radnju.

Neovlašteno oglašavanje

U obrazloženju Komisije navodi se da se reklamni kolačići “mogu postavljati samo nakon pristanka korisnika”, dodajući da su Google i Amazon prekršili pravila o dobivanju prethodne saglasnosti korisnika.

“Google je u septembru 2020. godine objavio da je prestao s neovlaštenim oglašavanjem na računarima korisnika. Ipak, korisnici koji posjećuju njihovu internet stranicu ili nisu bili dovoljno informisani ili nikada nisu bili obaviješteni da su kolačići postavljeni na ekrane njihovih računara”, naveli su iz CNIL-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO