Tri kompanije razvijaju hibridne motora za avione

Program E-Fan pokrenut je 2012. godine saradnjom Airbusa i Rolls-Roycea (EPA)

Evropski avio koncern Airbus, britanski Rolls-Royce i njemački Siemens najavili su saradnju na razvoju tehnologije hibridnih motora za avione u sklopu inicijative za manje emisije štetnih gasova u avijaciji, pišu britanski mediji.

Prva faza programa E-Fan X predviđa ugradnju električnog motora uz tri motora na mlazni pogon u avion tipa BAe146.

Svaki će partner u program uložiti desetke miliona eura, saopćeno je novinarima tokom telekonferencije.

Tehnologija za budućnost avijacije

“Kompanije će razvijati hibridnu tehnologiju jer električni motori za avioni trenutno nisu mogući”, kazala je glasnogovornica projekta.

Ograničavajući su faktori trenutno težina baterija na koju se nadovezuje težina opreme za hlađenje električnih motora, pojašnjava ona.

“Hibridno-električni pogon, prema našoj ocjeni, optimalna je tehnologija za budućnost avijacije”, ističe tehnološki direktor Airbusa Paul Eremenko.

Rolls-Royce će proizvesti agregat na platformi aviona E-Fan X, koji će koristiti mlazni pogon i proizvodit će energiju za električni motor.

Eventualni višak energije iz generatora skladištit će se u baterijama u prednjem i zadnjem dijelu aviona, a koristit će se pri polijetanju i slijetanju.

Program E-Fan pokrenut je 2012. godine saradnjom Airbusa i Rolls-Roycea.

Prototip do 2020. godine

Kompanije probni let prototipa aviona planiraju najkasnije 2020. godine, a komercijalna primjena predviđena je najkasnije 2030. godine.

Takmičenje u razvoju električnih motora za avione potakla je Evropska unija zahtjevom za smanjenjem zagađenja okoliša u avijaciji.

U sklopu plana Flightpath 2050, Evropska komisija želi da se emisije ugljen-dioksida smanje za 60 posto, zagađenje azotovim oksidima za 90 posto, a zagađenje bukom za 75 posto.

Izvor: Agencije