Video: Roboti dolaze i donose večeru

Dostava hrane robotima [Izvor: YouTube/Starship Technologies]

Britanska kompanija za dostavu hrane Just Eat započet će testiranje robota kompanije Starship Technologies ovog mjeseca, koristeći ga za dostavu hrane, za narudžbine klijenata udaljenih nekoliko kilometara od restorana učesnika testiranja u Velikoj Britaniji.

Kompanija Starship Technologies kako bi “premostila posljednju milju” između prodavca i kupca, po cijeni od otprilike jedne funte po isporuci, testirat će robota sa šest točkova, koji izgleda kao mješavina usisivača i kutije za led, prenosi Tanjug.

Robot se kreće gotovo nečujno, “žustrog koraka” brzinom od gotovo 6,5 kilometara na sat, bira svoj put, izbjegavajući prepreke i ljude i ne predstavlja nikakvu opasnost po okolinu, objavljeno je na zvaničnoj strani kompanije Starship Technologies.

Dostavni robot

Robotizirani dostavljač hrane nije potpuno autonoman, čovjek-operater prati njegovo kretanje i spreman je da mu pomogne pomoću daljinskog upravljača, dok je prostor u kome robot prevozi narudžbine zaključan dok putuje a na destinaciji kupac ga otključava koristeći mobilni telefon.

Starship Technologies od marta testira robote za dostavu hrane blizu svog sjedišta u Greenwichu, a sada je spremna da raširi testiranja, a kompanije za dostavu hrane Just Eat, Pronto.co.uk, kao i njemačke Hermes i Metro najavile su da će uskoro početi da koriste Starship robote za dostavu, za isporuke razdaljina od skoro pet kilometara.

Iako je poslovno sjedište kompanije koja pravi “botove dostavljače” u Londonu, inžinjerski tim nalazi se u Estoniji, zemlji u kojoj je osnovana platforma za komunikaciju Skype, što nije slučajno, budući da je osnivač Skypea Ahti Heinla i generalni direktor Starship Technologiesa.

Iz Starship Technologiesa poručuju da kažemo “zdravo” novom ličnom kuriru, koji će, smatraju, u budućnosti biti velika konkurencija dronovima-dostavljačima.

Izvor: Agencije