Kina razvila laser za uništavanje dronova

Male bespilotne letjelice su relativno jeftine i jednostavne za rukovanje, što ih čini vjerovatnim izborom za teroriste, navode iz Kine (Getty Images)

Kina je konstruirala lasersko oružje koje može uništiti lakšu bespilotnu letjelicu u letu, pišu mediji u ponedjeljak, nekoliko dana prije azijsko-pacifičkog foruma zbog kojeg Peking uvodi pojačane mjere sigurnosti.

SAD: Zabrana iznad stadiona

Američka Savezna uprava za avijaciju zabranila je letove dronova i sličnih bespilotnih letjelica u blizini stadiona i najavila jednogodišnju kaznu zatvora za sve koji budu kršili zakon.
FAA je ovu odluku donijela iz straha da bi se dron mogao srušiti u publiku tokom utakmice.
Zabrana se odnosi na oko 150 stadiona u SAD-a koji mogu primiti više od 30.000 gledalaca.

Taj uređaj ima domet od dva kilometra i može pogoditi metu koja leti na nižoj visini u manje od pet sekundi nakon lociranja, dodaje agencija Xinhua prenoseći saopćenje Kineske tehničke akademije.

“Presretanje takvih malih dronova je uobičajeno posao snajperista i helikoptera, ali njihova stopa uspješnosti nije visoka, a greške sa preciznošću mogu dovesti do neželjene štete”, kazao je Yi Jinsong, menadžer Jiuyuan Hi-Tech Equipment Corpa, grupacije koja za Akademiju predvodi projekt laserskog odbrambenog oružja.

Pogodne za terorizam

Prema riječima Yija, male bespilotne letjelice su relativno jeftine i jednostavne za rukovanje, što ih čini vjerovatnim izborom za teroriste.

Dodatnu zabrinutost su pokrenule nelicencirane aktivnosti mapiranja terena te kakve bi to posljedice moglo imati na vojne i civilne zračne aktivnosti.

Državni mediji su objavili fotografije uređaja koji se sastoji od velike pokretne kocke premazane maskirnom bojom na kojoj je postavljen top koji izbacuje laserski snop.

Agencija je usto objavila fotografije olupina bespilotnih letjelica uništenih u letu.

Taj odbrambeni sistem trebao bi imati presudnu ulogu u osiguranju većih manifestacija u gradskim sredinama, navodi agencija.

Peking je iduće sedmice domaćin Foruma za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEC), susreta na vrhu uoči kojega kineska prijestolnica znatno pooštrava mjere sigurnosti.

Izvor: Agencije