Odbijena žalba Nottingham Foresta, klub pred ispadanjem

Forest je priznao da je premašio maksimalni prag gubitka koji iznosi 61 milion funti, čime je prekršio pravila o profitu i održivosti, pa su mu oduzeta četiri boda.

Dvostruki evropski prvak će u subotu ugostiti Chelsea, a sezonu će završiti u Burnleyu, utakmicom koja je na programu 19. maja (Lee Smith / Reuters)

Engleski prvoligaš Nottingham Forest nije uspio u svojoj žalbi poništiti oduzimanje četiri boda, što je kazna koja im je određena zbog kršenja pravila o profitu i održivosti Premier lige u sezoni 2022/23, objavila je liga.

Forest je uložio žalbu nakon što ih je oduzimanje bodova u martu dovelo u opasnost od ispadanja. Sada su 17. na tabeli s 29 bodova, tri boda iznad posljednja tri kluba koja ispadaju, dva kola prije kraja sezone.

„Nezavisno vijeće za žalbe podržalo je odluku da se Nottingham Forestu oduzmu četiri boda nakon priznatog kršenja Pravila profitabilnosti i održivosti Premier lige“, objavila je liga.

Forest je priznao da je premašio maksimalni prag gubitka koji iznosi 61 milion funti (71 milion eura), prenosi Reuters.

Do kraja sezone dvije utakmice

Najboljim engleskim klubovima dopušteno je da izgube 105 miliona funti tokom tri sezone. Međutim, dvije godine Forestovog perioda procjene klub je proveo u drugoj ligi, što znači da je mogao izgubiti najviše 61 milion funti.

Forest je tvrdio da je komisija trebala razmotriti prodaju napadača Brennana Johnsona nakon perioda procjene kao „olakšavajući faktor“ i suspendirati neke ili sve oduzete bodove.

„Svaku od ovih osnova odbacio je Odbor za žalbe, koji je utvrdio da je Nezavisna komisija imala pravo odmah izreći sankciju što je i napravila. Oduzimanje četiri boda će zbog toga ostati na snazi“, naveli su iz Premier lige.

Dvostruki evropski prvak će u subotu ugostiti Chelsea, a sezonu će završiti u Burnleyu, utakmicom koja je na programu 19. maja, prenosi Hina.

Izvor: Agencije