Policija uhapsila 51 navijača Hajduka zbog nereda nakon utakmice

Čim je završila utakmica polufinala Kupa, koju je dobio Dinamo, grupa Hajdukovih navijača je utrčala na teren u cilju napada na gostujuću ekipu i navijače, no intervenirala je policija.

Na stadionu i oko njega u nekoliko navrata su veće grupe navijača napale policiju tako da su na njih bacali upaljene baklje, boce, kamenje i druge predmete (Zvonimir Barišin / Pixsell)

Splitska policija je privela 51 osobu zbog nereda koje su izazvali navijači Hajduka na Poljudu i oko stadiona nakon utakmice s Dinamom, a tri su policajca zatražila ljekarsku pomoć.

Neredi su izbili nakon završetka utakmice polufinala Kupa Hrvatske između Hajduka i Dinama, koja je završila rezultatom 0:1. Čim je utakmica završila, grupa domaćih navijača je utrčala na teren u cilju napada na gostujuću ekipu i navijače, javlja Hina.

„Pravovremenom reakcijom i postupanjem policije spriječen je napad i osobe su odvraćene na tribine“, objavila je policija.

Međutim, na stadionu i oko njega, u nekoliko navrata su veće grupe navijača napale policiju tako da su na njih bacali upaljene bengalke, boce, kamenje i druge predmete.

Osam policajaca završilo u bolnici

Iako je prvobitno policija objavila da su tri policijska službenika zatražila ljekarsku pomoć, portal Index javlja da je u KBC Split primljeno osam policajaca. Jednom od njih slomljena je bedrena kost, te je operiran i zadržan na liječenju, a drugi je zadobio opekotine glave i vrata, no nakon ukazane pomoći pušten je kući. Ostali policajci imali su lakše povrede.

U neredima je zapaljen i veći broj kontejnera, zbog čega su angažirani vatrogasci koji su uz podršku policije, koja ih je branila od mogućih napada, gasili podmetnute požare.

Policija je ispratila gostujuću ekipu i navijače kako bi spriječila moguće napade i navijačke sukobe.

Oštra osuda HNS-a

U međuvremenu se oglasio i Hrvatski nogometni savez (HNS), najoštrije osuđujući navijačke izgrede koji su se dogodili u Splitu.

Pozvali su „sve aktere u nogometu i izvan njega da zajedno pokažu nultu stopu tolerancije na svako neprimjereno i neprihvatljivo ponašanje, od rasizma i diskriminacije do fizičkog nasilja“.

„Dijelimo duboko razočaranje nogometne javnosti zbog nemilih scena koje su uslijedile poslije utakmice te se nadamo kako će svaki pojedinac koji je sudjelovao u neredima odgovarati sukladno zakonskim propisima“, objavio je HNS na svojim stranicama.

Zahvalili su policiji na profesionalnoj reakciji „kojom je zaštitila prisutnu momčad, službene osobe i gledatelje te zaustavila daljnju eskalaciju vandalizma i nasilja“.

„Ovakvim incidentima u kojima se gledatelji, sportski djelatnici i nogometaši ne osjećaju sigurno nema mjesta na stadionima, te će HNS kao odgovorna organizacija i dalje ulagati maksimalne napore u borbu protiv protupravnih ponašanja, u čemu očekuje i treba podršku klubova te svih nadležnih institucija“, zaključio je HNS.

Izvor: Agencije