Bez ruskih i bjeloruskih mačevalaca na Igrama u Parizu

Ograničenje registracije je prošlo. Razlog njihovog nedolaska nije poznat. Nema službene izjave ili pisma koje bi to objasnilo, rekao je Giorgio Scarso, predsjednik Evropske mačevalačke konfederacije.

Ruskinja Sofija Podznjakova je aktuelna olimpijska pobjednica u pojedinačnoj i ekipnoj sablji (Maxim Shemetov / Reuters)

Niti jedan ruski ili bjeloruski mačevalac neće nastupiti na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, jer oni koji ispunjavaju uvjete pod statusom neutralnog pojedinačnog sportiste nisu prijavljeni za evropski olimpijski kvalifikacijski turnir.

Ako Međunarodni mačevalački savez (FIE) nije smatrao da najbolji ruski mačevaoci ispunjavaju uvjete za ovaj status, ostali su imali posljednju priliku kvalificirati se za Igre. Ostalo je šest ulaznica za olimpijski kvalifikacijski turnir evropske zone, koji se od petka do nedjelje održava u Differdangeu u Luksemburgu, prenosi Hina.

„Ograničenje registracije je prošlo. Razlog njihovog nedolaska nije poznat. Nema službene izjave ili pisma koje bi to objasnilo“, rekao je Giorgio Scarso, predsjednik Evropske mačevalačke konfederacije.

Predsjednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Podznjakov zaprijetio je bojkotom olimpijskih takmičenja u mačevanju prošle godine kada je nastup uskraćen najboljim mačevaocima njegove zemlje, počevši od njegove kćeri Sofije Podznjakove, aktualne olimpijske prvakinje u pojedinačnoj i ekipnoj sablji. Sad se čini da je prijetnja ostvarena.

Oštre reakcije iz Moskve

„Niko od ruskih mačevalaca neće ići na ove Olimpijske igre“, izjavio je nedavno Ilgar Mamedov, predsjednik Ruskog mačevalačkog saveza, za specijaliziranu stranicu Sports.ru. „Jasno smo izrazili svoj principijelni stav – nećemo dijeliti naš tim na one koji se sviđaju Zapadu i one koji su, prema njihovom mišljenju, loši Rusi“.

Međutim, u hrvanju su plasman na Igre početkom aprila izborili sportisti iz Rusije i Bjelorusije. Konkretno, 13 od 36 mjesta dodijeljenih tokom kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre osvojili su „neutralni pojedinačni sportisti“.

Na individualnoj osnovi, ruski i bjeloruski sportisti mogu nastupiti pod neutralnom zastavom na Igrama, pod uvjetom da nisu otvoreno podržavali ofanzivu koju je Rusija pokrenula u Ukrajini u februaru 2022. ili da nisu članovi kluba povezanog sa snagama sigurnosti ili vojske.

U međuvremenu je Međunarodni olimpijski komitet isključio Ruse i Bjeloruse s parade otvaranja, što je izazvalo bijes Moskve koja je upozorila to tijelo da se „prebacilo u rasizam i neonacizam“.

Izvor: Agencije