Doživotna suspenzija košarkaša NBA lige zbog klađenja

Utvrđeno je da je košarkaš Toronto Raptorsa Jontay Porter prekršio pravila lige o klađenju.

NBA liga je otkrila da se od januara do marta i sam Porter najmanje 13 puta kladio na ishod utakmica (John E. Sokolowski-USA TODAY Sports/Reuters)
NBA liga je otkrila da se od januara do marta i sam Porter najmanje 13 puta kladio na ishod utakmica (John E. Sokolowski-USA TODAY Sports/Reuters) (USA Today Sports)

Košarkaš Toronto Raptorsa Jontay Porter doživotno je suspendiran iz sjevernoameričke NBA lige, zbog toga što je utvrđeno da je prekršio pravila lige za klađenje.

Liga je u martu objavila da je otvorila istragu o anomalijama u vezi sa opkladama koje se odnose na Portera, nakon što su se pojavili neobični obrasci klađenja na njegov učinak, prenosi CNN.

NBA tvrdi da je njena istraga otkrila da je Porter “prekršio pravila otkrivanjem povjerljivih informacija učesnicima u klađenju, ograničavanjem sopstvenog učešća u jednoj ili više utakmica u svrhe klađenja i klađenjem na NBA utakmice“, prenio je FoNet.

“Ne postoji ništa važnije od zaštite integriteta NBA takmičenja za naše navijače, naše timove i sve koji su povezani sa našim sportom, zbog čega se zbog očiglednog kršenja pravila Porter suočava sa najstrožom kaznom“, rekao je komesar NBA Adam Silver.

‘Davao povjerljive informacije’

Istraga je otkrila da je Porter prije utakmice 20. marta obavijestio nekoga za koga je znao da će se kladiti, o svom zdravstvenom stanju, što je povjerljiva informacija.

Nakon toga, druga osoba povezana sa Porterom uložila je 80.000 dolara, a kladila se da će Porter imati dosta lošiji učinak od ponuđenog u kladionici. On bi osvojio 1,1 miliona dolara, ali mu je uplata poništena zbog “neobične aktivnosti klađenja i ponašanja igrača na toj utakmici“.

Pored toga, liga je također otkrila da se, od januara do marta, i sam Porter najmanje 13 puta kladio na ishod utakmica. Ukupno je uložio 54.094 dolara, a neto dobitak mu je iznosio 21.965 dolara.

Iako Porter nije igrao ni u jednoj utakmici na koju se kladio, postojao je niz opklada da će Raptorsi izgubiti.

Izvor: Agencije