Francuska se priprema za sve vrste cyber napada tokom Igara u Parizu

Najgori je mogući scenarij da se nađemo preplavljeni napadima malih razmjera i da ne očekujemo ozbiljniji napad, rekao je šef francuske agencije za cyber sigurnost.

Olimpijske igre u Parizu na rasporedu su od 26. jula do 11. augusta (JOEL SAGET / AFP)

Čelnik francuske Nacionalne agencije za cyber sigurnost (ANSSI) Vincent Strubel upozorio je da će Olimpijske igre u Parizu ove godine biti “meta”, te da se spremaju za sve vrste napada.

Upozorenje glavnog direktora ANSSI-a dolazi usred zategnutih diplomatskih odnosa između Francuske i Rusije zbog rata u Ukrajini.

“Jasno je da će Olimpijske igre biti meta,” kazao je Strubel u razgovoru za AFP.

“Spremamo se za sve vrste napada,” dodao je.

“To uključuje napade država koje žele poremetiti Igre jer nisu sretne iz ovog ili onog razloga, i koje bi mogle pokušati poremetiti ceremoniju otvaranja ili naprimjer izazvati probleme u javnom prevozu,” kazao je, prenosi Hina.

Strubel je istaknuo kako su cyber napadi koje podržava država jedna od tri glavne opasnosti, a da su druge cyber kriminalci koji pokušavaju iznuditi novac tokom Olimpijskih igara, kao i “aktivistički” hakeri koji žele izazvati probleme radi zabave ili publiciteta.

U Japanu bilo 450 miliona cyber napada

“Za mene je najgori mogući scenarij da se nađemo preplavljeni napadima malih razmjera i da ne očekujemo ozbiljniji napad usmjeren na kritičnu saobraćajnu ili energetsku infrastrukturu koja igra vitalnu ulogu tokom Igara,” rekao je.

Japanska telekomunikacijska kompanija NTT, koja je osigurala IT sigurnost za Olimpijske igre u Tokiju održane 2021. godine odgođene zbog pandemije, izvijestila je o 450 miliona pojedinačnih cyber napada tokom Igara, dvostruko više nego tokom OI-ja u Londonu 2012. godine.

Mnogi od njih bili su takozvani DDoS napadi, koji paraliziraju poslužitelje na kojima se nalazi web stranica, kao i pokušaji hakiranja, lažiranja e-maila, phishing napada ili lažnih web stranica.

Olimpijske igre u Parizu na rasporedu su od 26. jula do 11. augusta, dok su Paraolimpijske igre od 28. augusta do 8. septembra.

 

Izvor: Agencije