Komadići Eiffelovog tornja u olimpijskim medaljama

Ideja je bila povezati Igre sa simbolima Francuske, rekao je Thierry Reboul, kreativni direktor Olimpijskih igara.

Žetone u obliku šesterokuta koji predstavlja oblik Francuske, teške 18 grama, dizajnirao je zlatar Chaumet, a izrađeni su od željeza iz prošlih renoviranja Eiffelovog tornja (EPA)

Osvajači medalja na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu bit će nagrađeni komadićem Eiffelovog tornja, najavili su organizatori, predstavljajući medalje koje su opremljene žetonima u obliku šesterokuta, iskovanim od starog željeza s najpoznatijeg pariskog spomenika.

Ideja je bila povezati Igre sa simbolima Francuske, rekao je Thierry Reboul, kreativni direktor Olimpijskih igara.

„Apsolutni simbol Pariza i Francuske je Eiffelov toranj“, rekao je Reboul. „To je prilika za sportiste da sa sobom ponesu djelić Pariza“.

Žetone u obliku šesterokuta koji predstavlja oblik Francuske, teške 18 grama, dizajnirao je zlatar Chaumet, a izrađeni su od željeza iz prošlih renoviranja Eiffelovog tornja koji je godinama bio pohranjen u skladištu čija je lokacija tajna, javlja Reuters.

Bit će iskovane 5.084 medalje

Smješteni su u središtu zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja, okruženi utorima nalik svjetlosnim zrakama koje izbijaju prema van. Na poleđini medalja prikazana je Nika, grčka boginja pobjede, kako juriša naprijed, s Akropolom s jedne strane i Eiffelovim tornjem s druge strane. Na rubu medalje ispisana je disciplina za koju se medalja dodjeljuje.

Svaka je medalja promjera 85 milimetara, debljine 9,2 milimetra i različite težine – 529 grama za zlato, 525 grama za srebro i 455 grama za bronzu.

Paraolimpijske medalje prikazuju pogled na Eiffelov toranj odozdo i imaju pečat Pariz 2024. na Brailleovom pismu, počast Francuzu koji ga je izumio.

Francuska kovnica Monnaie de Paris proizvest će ukupno 5.084 medalje, prenosi Hina.

Izvor: Agencije